Thermomix,Wpis

Czego nie kupuje od kiedy mam thermomix

Już ponad rok mam w swojej kuchni thermomix i nie wyobrażam sobie bez niego codziennego funkcjonowania. Sprzęt co prawda jest diabelnie drogi, ale można dzięki niemu zaoszczędzić mnóstwo czasu i pieniędzy. Dziś pokaże Wam czego nie kupuje od kiedy zaczęłam przygodę z thermomixem.

Przyprawy wytrawne:

W mojej kuchni od jest mnóstwo przypraw. Wybieram te naturalne bez zbędnych dodatków. Mieszanki przypraw często staram się robić sama z pomocą thermomixa.

Uniwersalna (Wegeta) – skład to jedynie sól gruboziarnista, kurkuma, suszona włoszczyzna i czosnek granulowany. Wychodzi całkiem pokażna porcja, więc starczy na długo.

Kostki rosołowe:

Od dawna robię kostkę rosołową w domu z mojego przepisu „Domowa kostka rosołowa”. Jednak o wiele szybciej robi się koncentraty bulionu w thermolu. Taki koncentrat spokojnie może stać w lodówce przez 3 miesiące , jednak należy pamiętać, aby za każdym razem używać czystej łyżeczki. Jeśli użyjemy brudnej łyżeczki mogą się do słoika dostać bakterię i zawartość zacznie się psuć. W zamrażarce do pół roku można przechowywać wszystkie koncentraty. . Każdy użytkownik TM musi mieć zawsze w zapasie koncentrat, bo jest potrzebny do wielu przepisów. Poniżej linki do moich ulubionych przepisów. Drobiowy dodaje do wszystkich tradycyjnych dań, warzywny jeśli przygotowuję dania wege lub wegan (pomijam parmezan w przepisie) a azjatycki do dań orientalnych.

Przyprawa 5 smaków– idealna do chińszczyzny

Przyprawa do pierników– jest bardzo aromatyczna i bez zawartości mąki, która często pojawia się w kupnych przyprawach, aby zwiększyć jej gramaturę.

Przyprawa garam masala– do kurczaka garam masala i herbaty.

Tahini– do hummusu. Porcja wychodzi dość mała, ale to plus ponieważ jak kupowałam w sklepie, to często dużo mi zostawało i się marnowało, czego bardzo nie lubię w kuchni.

Sosów sałatkowych- od lat nie kupuje sosów z paczki, ponieważ wg mnie to dziadostwo. Dressingi robię sama np. z przepisów na „Pyszne dressingi sałatkowe”. W thermomixie sosy są idealnie zemulgowane i nie spływają z sałatek.

Przyprawy słodkie:

Cukier puder – zawsze mnie zaskakuję, że cukier puder jest dwa razy droższy od zwykłego cukru, skoro skład ten sam. Polecam robić cukier puder na bieżąco, bo zrobiony na zapas może się zbrylać. Idealny cukier puder w TM wyjdzie nam tylko wtedy, jeśli mamy suche naczynie miksujące. Aby pozbyć się wody spod noży, należy włączyć pusty theromix na najwyższe obroty.

Cukier cynamonowy– idealny do jesiennych deserów i jako dodatek do kawy, kako czy gorącej czekolady.

Cukier waniliowy– mega aromatyczny i naturalny. Skład to jedynie cukier i wanilia. W sklepie najczęściej kupujemy cukier Wanilinowy. O cukrze wanilinowym możecie poczytać tutaj

Półprodukty:

Bułka tarta– zbieram wszystkie nie zjedzone bułki (te które piekę sama też), odkładam do spiżarni do wysuszenia i kiedy uzbiera mi się kilka sztuk mielę w maszynie.

Masło– co prawda zazwyczaj kupuję masło, ale od czasu do czasu robię masło ze śmietany kremówki, bo jest pyszne.

Masło klarowane– idealne do smażenia, nie dymi się i nie przypala. Nie wychodzi za dużo, ale zrobienie zajmuję jedynie 15 min, więc można robić na świeżo. Koszt takiego masła klarowanego to ok 20 zł/ kg.

Masło orzechowe– ja pomijam cukier. Moje chłopaki uwielbiają, więc robię bardzo często. Koszt taki sam ile kosztuje paczka orzeszków ziemnych.

Masło Migdałowe– takie trochę super food dla fitnesowców.

Mrożonej pizzy- wyrobienie ciasta na pizzę zajmuje 2 minuty, pokrojenie składników 5 min. Ser można rozdrobnić w thermo. Sos do pizzy też można zrobić w thermo na zapas i przechowywać w słoiku. Pizzę na kamieniu do pizzy pieczę się jakieś 10 min (bardzo polecam zakup takiego kamienia, pizza wychodzi jak z pizzeri). W godzinę jestem w stanie upiec 4 pizzę z najlepszych składników.

Pieczywo – kupuję jeszcze czasem chleb i bułki, kiedy mam intensywnie pracujący czas, jednak moja rodzina zdecydowanie woli domowe wypieki z thermo.

Lody

Uwielbiamy lody i robię je bardzo często. Pamiętajcie, żeby spulchnić lody za pomocą motylka na sam koniec 30 sekund/3,5 obroty, będą wtedy mega puszyste. Na filmiku poniżej macie pokazane jak zrobi sorbet krok po kroku.

Z solonym karmelem– nasze ulubione. Polecam też zrobić sam solony karmel, który smakuje jak cukierki werters original. Idealny do gofrów, naleśników, smakowej kawy i jako dodatek do kremów.

Sorbet z truskawek – sorbet można zrobić z dowolnych zamrożonych owoców. Jeśli pojawią się niespodziewani goście, to można ich zaskoczyć domowym sorbetem do kawki.

Jeśli macie więcej pytań odnośnie thermomixa lub zastanawiacie się nad zakupem to zapraszam do kontaktu 667350218. Jeśli macie ochotę pogotować ze mną na żywo to jestem do dyspozycji. (spotkania nie zobowiązują do zakupu 😉 )

Do 26 listopada są raty 0% (10 i 20 rat), więc idealna okazja aby sprawić sobie prezent. Boicie się, że mąż się nie zgodzi? Umówcie go na spotkanie z moim mężem. Był chyba ostatnią osobą na świecie, która kupiłaby gar za miliony monet. Dziś mówi, że kupiłby go jeszcze raz 😉

OlaKombinuje

OlaKombinuje

Nieperfekcyjna matka dwóch chłopaków, notoryczna słomiana wdowa, zdeterminowana pani domu, niepoprawna marzycielka. Kombinująca jak nakarmić rodzinę i przyjaciół, utrzymać zadbany, czysty i rodzinny dom oraz jak spełniać marzenia te małe i te całkiem duże.

Możesz również polubić…