Jestem przekonana, że większość widząc ten przepis powie „NUUUUUUDA”.
Zapewne w każdym domu nie raz serwowano sałatkę w ananasem i kurczakiem. Dawniej takie oryginalne danie, dziś zwyczajny banał. Ja sama jadłam wiele podobnych sałatek, ale ta jest naprawdę inna niż wszystkie. W moim otoczeniu każdy kto ją próbował twierdzi, że jest pyszna i smakuje inaczej niż wszystkie. Robiłam ją kilka razy i zawsze pierwsza znikała ze stołu. Nawet Kamil, który nie lubi owoców z słonych potrawach zajadał się nią. Jest szybka w przygotowaniu i nadaje się na każdą imprezę. Dajcie jej szansę i wypróbujcie ją koniecznie. Nie pomijajcie jednak żadnego składnika.
Sałatka z ananasem i kurczakiem
(inna niż wszystkie)
Składniki:
- Podwójna pierś z kurczaka
- Przyprawa do kurczaka (dowolna, ja lubię „Kurczak złocisty” lub „Węgierską”
- 1 puszka ananasa
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 słoiczek selera konserwowego
- Pęczek natki pietruszki
- 50 g sera żółtego (u mnie edamski)
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1-2 łyżki majonezu
Sposób przygotowania:
- Pierś w kurczaka pokroić w kostkę i doprawić dowolnie. Usmażyć na odrobinie oleju. Jeśli jest taka konieczność odsączyć.
- Ananasa pokroić w kostkę i odsączyć z soku. Kukurydzę odcedzić.
- Seler konserwowy odsączyć z zalewy i pokroić.
- Natkę pietruszki posiekać.
- Ser zetrzeć na grubych oczkach.
- Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez i jogurt naturalny. Wymieszać ponownie. Jeśli jest taka potrzeba doprawić pieprzem i solą.
Smacznego 🙂
Często łodyżki od natki pietruszki lądują w koszu. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że są one bardzo aromatyczne i mają mnóstwo smaku. Ja zawsze zbieram gałązki w pęczek i związuje nitka czy gumką recepturką i zamrażam luzem. Gdy gotuję rosół czy inną zupę wrzucam cały pęczek łodyżek.