Cała moja rodzinka uwielbia fast foody. Czasami kupujemy gotowce, jednak zdecydowanie taniej, smaczniej i zdrowiej wychodzi gdy przygotowuję je sama. W weekendy często przyrządzam jakiś zdrowy domowy fast food.
Dziś przepis na zdrowe hamburgery wieprzowe. Są bardzo smaczne i nawet będąc na diecie można sobie pozwolić na takiego burgera. Wystarczy, że użyjesz bułki pełnoziarnistej i sosu na jogurcie naturalnym lub kremu balsamicznego. Świeże warzywa możesz pakować bez limitu.
Z tego przepisu wychodzi około 5 burgerów.
Składniki na mięso:
- ½ kg mielonego mięsa wieprzowego
- 1 cebulka
- 1 łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- 1 ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 czubata łyżeczka musztardy
- Cebulkę pokroić w drobniutką kostkę.
- Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.
- Uformować burgery i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- Piec przez 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Sposób podawania:
- Bułka tradycyjna lub żytnia
- Warzywa dowolne np. sałata, rukola, roszponka, szpinak, pomidory, ogórki (kiszone, świeże, korniszony), cebula, papryka, oliwki.
- Sos dowolny/ketchup/majonez/musztarda (to co lubisz)
- Bułkę przekrój wzdłuż i podpiecz chwilkę w piekarniku.
- Posmaruj dolną część bułki dowolnym sosem. Ułóż sałatę a na niej mięso i dowolne warzywa.
- Zajadaj
Wersja Fit
Wersja klasyczna
Smacznego 🙂
OlaKombinuje