krem ziemniaczany z boczkiem
GOTUJE,Wpis

Krem ziemniaczany

Dzisiaj mam dla Was mega prosty i tani przepis. Typowy zero waste. Nic się w tym przepisie nie zmarnuje. Nigdy nie byłam zwolennikiem zup kremów. Kojarzyły mi się z papkami do bobasów i nie gotowałam ich prawie wcale. Od czasu, kiedy wykombinowałam krem z batatów zauważyłam, że warto próbować nowych smaków i naszym stole zaczęły pojawiać się kremowe zupy. Kilka dni temu z braku innych składników w lodówce i niechęci do wyjazdu na zakupy przejrzałam swoje zasoby i wykombinowałam krem ziemniaczany. Zaserwowałam go z boczkiem i grzankami z czerstwego chleba, które upiekłam w piekarniku. Jestem cholernie dumna z mojego oszczędnego i pomimo wszystko pysznego gotowania. Z radością dzielę się w Wami przepisem na pyszny aksamitny krem z ziemniaków.

Krem ziemniaczany

Składniki:

  • 8 średnich ziemniaków (mogą być pozostałe z obiadu)
  • 1 biała część pora lub cebula (zieloną część pora i łupiny z cebuli idą do rosołu)
  • 100 g wędzonego boczku
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

  • Jeśli używacie świeżych ziemniaków to dokładnie je wyszorujcie. Obierzcie bardzo cienko najlepiej przy pomocy obieraczki do warzyw. Z obierek możecie zrobić chipsy. Ziemniaki pokroić w średnią kostkę.
  • Pora lub cebule pokrójcie w kostkę.
  • Boczek pokrójcie w kostkę lub w cienkie plasterki.
  • Do garnka wrzućcie boczek i wytopcie z niego porządnie tłuszcz. Kiedy boczek będzie chrupki wyłówcie go łyżką cedzakową na miseczkę.
  • Do garnka z tłuszczem pozostałym po smażeniu boczku wrzućcie por i podsmażcie go na rumiano. Dodajcie ziemniaki i jeszcze chwilę podsmażajcie.
  • Zalejcie ziemniaki bulionem, aby je pokryć i gotujcie do miękkości.
  • Kiedy ziemniaki są już miękkie rozdrobnijcie je tłuczkiem do ziemniaków. Potem zmiksujcie je blenderem ręcznym.
  • Doprawcie do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, pieprzem ziołowym, cukrem.
  • Pamiętajcie, że cukier podbija smak potraw wytrawnych więc szczypta wskazana.
  • Zaprawcie słodką śmietanką.
  • Serwujcie z kawałkami podsmażonego boczku i grzankami. Można dodać łyżkę kwaśnej śmietany i zieleninę, aby trochę urozmaicić danie.

OlaKombinuje

OlaKombinuje

Nieperfekcyjna matka dwóch chłopaków, notoryczna słomiana wdowa, zdeterminowana pani domu, niepoprawna marzycielka. Kombinująca jak nakarmić rodzinę i przyjaciół, utrzymać zadbany, czysty i rodzinny dom oraz jak spełniać marzenia te małe i te całkiem duże.

Możesz również polubić…