Bardzo nie lubię marnować jedzenia. Zazwyczaj w piątek robię „przegląd lodówki”. Wyciągam wszystkie składniki, które należałoby zjeść jak najszybciej i kombinuje jaki obiad/kolację z nich wyczarować.
Dzisiaj przepis na pyszne Fit placuszki z kaszy jęczmiennej z sosem ogórkowym.
W tym przepisie wykorzystałam wszystkie resztki, które zalegały w lodówce. Kiedyś pewnie wylądowały by w koszu na śmieci. Dzisiaj jednak stałam się specjalistą od kombinowanych posiłków i nie marnuje jedzenia.
Fit placuszki z kaszy jęczmiennej
Z przepisu wychodzi ok 8 placuszków ( 2 porcje).
Składniki:
- 1 woreczek ugotowanej kaszy jęczmiennej (może być dowolna kasza)
- ½ papryki
- ½ opakowanie sera feta
- 1-2 jajka
- ½ pęczka natki pietruszki
- 1 mała czerwona cebula
- Pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Ser, cebulę i paprykę pokrój w kostkę, natkę posiekaj.
- W misce wymieszaj wszystkie składniki (paprykę, kasze, ser, natkę, jajko, cebulkę). Popraw pieprzem.
- Uformuj placuszki i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 15-20 min.
- Podawaj z sosem
Fit sos ogórkowo-musztardowy
Składniki:
- 1 jogurt naturalny (ok 180 ml)
- 2 ogórki konserwowe
- 1 łyżeczka musztardy
Sposób przygotowania:
- Ogórka konserwowego zetrzyj na drobnej tarce.
- Dodaj jogurt naturalny i musztardę. Wymieszaj.
Smacznego
OlaKombinuje