Jestem totalnym miłośnikiem gołąbków, lecz nigdy nie mam czasu na ich produkcję. Zazwyczaj robię gołąbki oszukane, które zajmują mi o wiele mniej czasu jak te tradycyjne. Teraz ułatwiłam sobie sprawę jeszcze bardziej i wrzuciłam wszystko do jednego gara i wyszła najlepsza jesienna zupa ever.
Zupa gołąbkowa
Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 cebula
- 1/2 główki włoskiej kapusty
- 1-2 średnie marchewki
- 1 por
- ok. 4 litry bulionu
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- szczypta ostrej papryki
- 100 g ryżu suchego (1 woreczek)
- 190g koncentratu pomidorowego
- 1 puszka pomidorów krojonych z puszki
- Pieprz, sól, majeranek
Sposób przygotowania:
- Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na oleju. Dorzucić mięso mielone i podsmażyć.
- Marchewkę zetrzeć na tarce. Por pokroić w kostkę. Dorzucić do podsmażonego mięsa.
- Zalać wszystko bulionem. Dodać ziele, liść laurowy, papryki w proszku, majeranek, pieprz i sól oraz odrobinę cukru.
- Kapustę poszatkować. Wrzucić do miski i zalać wrzątkiem. Po chwili odcedzić i dodać do zupy.
- Kiedy kapusta zmięknie dodać pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy.
- Dodać ryż i gotować jeszcze 15 min.
- Doprawić do smaku.
- Można serwować gorącą zupę z łyżką kwaśnej śmietany i świeżą natką pietruszki.
Smacznego 🙂