Zupa gołąbkowa

Jestem totalnym miłośnikiem gołąbków, lecz nigdy nie mam czasu na ich produkcję. Zazwyczaj robię gołąbki oszukane, które zajmują mi o wiele mniej czasu jak te tradycyjne. Teraz ułatwiłam sobie sprawę jeszcze bardziej i wrzuciłam wszystko do jednego gara i wyszła najlepsza jesienna zupa ever.

Zupa gołąbkowa

 

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 cebula
  • 1/2 główki włoskiej kapusty
  • 1-2 średnie marchewki
  • 1 por
  • ok. 4 litry bulionu
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • szczypta ostrej papryki
  • 100 g ryżu suchego (1 woreczek)
  • 190g koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów krojonych z puszki
  • Pieprz, sól, majeranek

Sposób przygotowania:

  1. Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na oleju. Dorzucić mięso mielone i podsmażyć.
  2. Marchewkę zetrzeć na tarce. Por pokroić w kostkę. Dorzucić do podsmażonego mięsa.
  3. Zalać wszystko bulionem. Dodać ziele, liść laurowy, papryki w proszku, majeranek, pieprz i sól oraz odrobinę cukru.
  4. Kapustę poszatkować. Wrzucić do miski i zalać wrzątkiem. Po chwili odcedzić i dodać do zupy.
  5. Kiedy kapusta zmięknie dodać pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy.
  6. Dodać ryż i gotować jeszcze 15 min.
  7. Doprawić do smaku.
  8. Można serwować gorącą zupę z łyżką kwaśnej śmietany i świeżą natką pietruszki.

Smacznego 🙂

OlaKombinuje

Nieperfekcyjna matka dwóch chłopaków, notoryczna słomiana wdowa, zdeterminowana pani domu, niepoprawna marzycielka. Kombinująca jak nakarmić rodzinę i przyjaciół, utrzymać zadbany, czysty i rodzinny dom oraz jak spełniać marzenia te małe i te całkiem duże.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *