Krem z batata i marchewki

Czasem przez przypadek wychodzą najlepsze przepisy. Jakiś czas temu nie miałam totalnie pomysłu co zrobić szybko z dwoma marniejącymi w lodówce batatami. Nie chciało mi się jakoś specjalnie stać wtedy w kuchni, a chciałam zjeść coś na ciepło na kolacje. Bez przekonania wykombinowałam ten krem. Wyszedł całkiem spory garnuszek. Stwierdziłam, że skoro i tak sama to będę jeść to starczy mi na kilka kolacji.

Kamilowi coś ładnie w kuchni pachniało i postanowił jednak spróbować „papkę dla bobasów”, która okazała się zajebista i zjadł mi połowę zawartości garnuszka. Ja osobiście nigdy nie przepadałam za zupami w formie kremu, ale ostatnio coraz częściej pojawiają się u mnie w kuchni i nieskromnie Wam powiem, że wychodzą pyszniutkie. Krem z batatów na stałe wpisuje się już w mój przepiśnik.

Krem z batata i marchewki

Składniki:

  • 2 bataty
  • 3 średnie marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • olej sezamowy (lub inny do smażenia)
  • bulion
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • pasta curry (ewentualnie przyprawa)
  • chili
  • kolendra mielona
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania:

  1. Cebulkę pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Podsmażyć wszystko na oleju sezamowym.
  2. Batata i marchewkę oskrobać. Pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Podsmażać chwilę.
  3. Zalać bulionem tak aby pokrył warzywa. Gotować do miękkości.
  4. Na koniec dodać mleko kokosowe. Zagotować i zmiksować blenderem ręcznym.
  5. Doprawić do smaku curry, solą, pieprzem i cukrem.

OlaKombinuje

Nieperfekcyjna matka dwóch chłopaków, notoryczna słomiana wdowa, zdeterminowana pani domu, niepoprawna marzycielka. Kombinująca jak nakarmić rodzinę i przyjaciół, utrzymać zadbany, czysty i rodzinny dom oraz jak spełniać marzenia te małe i te całkiem duże.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *