Moja rodzinka jest totalnie mięsożerna, ale usilnie staram się wprowadzić do naszego menu więcej warzywnych dań. Co raz częściej udaje mi się namówić ich na dania wegańskie i nawet im smakują.
Niedawno zrobiłam furę spontanicznie wykombinowanych papryk faszerowanych i karmiłam nimi rodzinę i znajomych przez cały weekend. Wegetarianie byli zachwyceni, a mięsożercy zaskoczeni, że danie bez mięsa może być takie pyszne. Kilka osób prosiło o przepis, więc podrzucam dopóki pamiętam.
Papryka faszerowana cukinią, suszonymi pomidorami i ryżem
Składniki farszu na ok. 4 średnie papryki
- 1 woreczek ryżu
- 1 cebula lub biała części pora
- 6 suszonych pomidorów
- 2 średnie cukinie
- 100 g pieczarek
- natka pietruszki i/lub kolendra
- sos słodki chili
- sól, pieprz, papryka w proszku
- Mozarella (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotować na półtwardo (nie może być rozgotowany)
- Cebulę pokroić w kostkę.
- Suszone pomidory pokroić w cienkie paski.
- Cukinie zetrzeć na tarce. Posolić odrobinę i po chwili odcisnąć z wody.
- Pieczarki zetrzeć na tarce.
- Cebulę podsmażyć na rumiano na oleju. Dodać cukinię, pieczarki i suszone pomidory. Doprawić pieprzem, solą i chwilę podsmażać.
- Dodać ryż. Doprawić do smaku przyprawami i sosem słodkim chili.
- Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
- Paprykę przekroić na pół. Oczyścić z pestek. Nałożyć farsz i zapiekać w piekarniku do czasu, aż papryka lekko zmięknie ok 15-20 min. Można na wierzch położyć plaster mozarelli lub innego sera, ale w wersji wegańskiej też jest pysznie.