wegetarianska papryka faszerowana
Wpis

Papryka faszerowana ryżem, cukinią i pieczarkami

Moja rodzinka jest totalnie mięsożerna, ale usilnie staram się wprowadzić do naszego menu więcej warzywnych dań. Co raz częściej udaje mi się namówić ich na dania wegańskie i nawet im smakują.

Niedawno zrobiłam furę spontanicznie wykombinowanych papryk faszerowanych i karmiłam nimi rodzinę i znajomych przez cały weekend. Wegetarianie byli zachwyceni, a mięsożercy zaskoczeni, że danie bez mięsa może być takie pyszne. Kilka osób prosiło o przepis, więc podrzucam dopóki pamiętam.

Papryka faszerowana cukinią, suszonymi pomidorami i ryżem

Składniki farszu na ok. 4 średnie papryki

  • 1 woreczek ryżu
  • 1 cebula lub biała części pora
  • 6 suszonych pomidorów
  • 2 średnie cukinie
  • 100 g pieczarek
  • natka pietruszki i/lub kolendra
  • sos słodki chili
  • sól, pieprz, papryka w proszku
  • Mozarella (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotować na półtwardo (nie może być rozgotowany)
  2. Cebulę pokroić w kostkę.
  3. Suszone pomidory pokroić w cienkie paski.
  4. Cukinie zetrzeć na tarce. Posolić odrobinę i po chwili odcisnąć z wody.
  5. Pieczarki zetrzeć na tarce.
  6. Cebulę podsmażyć na rumiano na oleju. Dodać cukinię, pieczarki i suszone pomidory. Doprawić pieprzem, solą i chwilę podsmażać.
  7. Dodać ryż. Doprawić do smaku przyprawami i sosem słodkim chili.
  8. Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
  9. Paprykę przekroić na pół. Oczyścić z pestek. Nałożyć farsz i zapiekać w piekarniku do czasu, aż papryka lekko zmięknie ok 15-20 min. Można na wierzch położyć plaster mozarelli lub innego sera, ale w wersji wegańskiej też jest pysznie.

OlaKombinuje

Nieperfekcyjna matka dwóch chłopaków, notoryczna słomiana wdowa, zdeterminowana pani domu, niepoprawna marzycielka. Kombinująca jak nakarmić rodzinę i przyjaciół, utrzymać zadbany, czysty i rodzinny dom oraz jak spełniać marzenia te małe i te całkiem duże.

Możesz również polubić…