Mam fioła na punkcie przeróżnych pudełek do przechowywania żywności. Posiadam bogatą kolekcję, ale ciągle dokupuje nowe.
Używam, ich przede wszystkim do przechowywania żywności w lodówce (Jak zorganizować lodówkę?), pakowania drugiego śniadania czy zamrażania gotowych potraw. Bardzo często gotuje większe porcję potraw nadających się do mrożenia, aby mieć co jeść w awaryjnych sytuacjach.
Co warto mieć i jak to zorganizować?
Zanim kupisz niezbędne pudełka i pudełeczka zastanów się czy nie możesz wykorzystać czegoś co już masz w domu np. pudełka po lodach, serkach czy słoiki.
Co musisz mieć
W domu musisz mieć kilka zamykanych pojemników do przechowywania jedzenia w lodówce.
Uniwersalny zestaw pojemników
1 2 3 4 5
Pojemniki na przyprawy i produkty sypkie
1 2 3 4 5
Co warto mieć ?
Pudełka funkcyjne do lokówki:
Lunchbox
1 2 3 4 5
Co fajnie mieć
Pudełko do przechowywania ciasta i tortów 1 2 3 4
Pudełka do panierowania 5
Mam na serio sporo pojemników i nie raz zachodziłam w głowę, jak te pudełka praktycznie zorganizować. Te, które używam sporadycznie przechowuje na półce w spiżarni. Te z których korzystam na co dzień przechowuje w kuchni. W nowej kuchni na pewno zaplanuje na nie specjalną szufladę.
Tak wygląda moja półka z pudełkami. Poukładałam je według kształtu. Wszystkie pokrywki umieściłam w największym pudełku i ułożyłam je według rozmiarów. Jak na razie jest to najbardziej praktyczne rozwiązanie jakie wykombinowałam.
Pozbądź się wszystkich pękniętych i zniszczonych pudełek oraz pokrywek do których nie masz kompletu. Na pewno ich więcej nie wykorzystasz. Zostaw sobie natomiast 2-3 pudełka bez pokrywki. Przydadzą się do marynowania lub panierowania.