Ludzie kochani. Podrzucam Wam mój ulubiony przepis na naleśniki ze szpinakiem. W ciąży z Antkiem pokochałam naleśniki i do dzisiaj darzę je wielką miłością. Nie na darmo moją ulubioną restauracją jest „Manekin” (sieć naleśnikarni). W Manekinie zajadam się zazwyczaj spagetti naleśnikowym. W domu natomiast robię przeróżne wersje klasycznych, od słodkich do wytrawnych. Szpinakowe jednak to moje ulubione. Nieskromnie powiem, że wiele osób uwarza je za za…… Kto jadł ten wie, a kto nie jadł niech zrobi.
Jeśli nie lubisz szpinaku zapytaj mojego męża.
Wraca kiedyś stryrany z roboty.
– Co dzisiaj na obiad?
– Naleśniki ze szpiankiem- mówię z uśmiechem na twarzy
– Co znowu przeskrobałem???- pyta zawiedziony
– Ło matko! Spróbuj tylko, jak Ci nie zasmakuje, to zrobię jajecznicę.
Gdy mu postawiłam przed nosem talerz, to minę miał jakbym mu serwowała baranie jaja w sosie własnym.
Zjadł jednego.
– Ile ich masz?
– No jeszcze są 3- nie smakują mu chyba, wpierdziele sobie resztę na kolację, pomyślałam ze skrywanym uśmiechem
– Dobra, dawaj je. Są lepsze niż myślałem.
Zjadł wszystkie. Stety-niestety. Nie jest wielkim amatorem szpinaku, ale naleśniki zjada bez skrzywiania miny.
Moja siostra, kuzynki i koleżanki uwielbiają je i wpieprzają aż im się uszy trzesą. Pozdrawiam Was dziewczyny serdecznie :* Niebawem zrobię całą furę i Was zaproszę (Asie dwie może załapią się na nie po raz pierwszy).
Naleśniki ze szpinakiem, serem feta i suszonym pomidorem (Best of the best)
Składniki:
- 6 naleśników (myślę, że każdy wie jak zrobic naleśniki 😉 )
- 1 łyżka oleju od suszonych pomidorow
- 1 średnia cebulka
- 3 ząbki czosnku
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 6 suszonych pomidorów z oleju
- 1/2 opakowania sera feta
- 1/2 szklanki mleka lub słodkiej śmietanki
- przyprawy: pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
- Na rozgrzaną patelnię wlać olej.
- Dodać drobno pokrojoną cebulkę. Podsmażyć.
- Dodać czosnek przeciśniety przez praskę lub starty na tarce. Dodać szpinak (można go wcześniej rozmrozić). Podsmażać do czasu aż szpinak się rozpuści, a woda odparuje.
- Dodać mleko lub śmietankę.
- Suszone pomidory oraz ser feta pokroić w kostkę. Dodać na patelnię gdy sos szpinakowy troszkę zgęstnieje. Wymieszać.
- Doprawić do smaku.
Przestudzony farsz szpinakowy nakładać na naleśniki i zwijać dowolnie. Podpiec w piekarniku nafaszerowane naleśniki przez 15 min w 180° C.
Podawać z dowolnym sosem jogurtowym lub same.
Smacznego 🙂
OlaKombinuje