Dzisiaj podrzucę Wam przepis na mój ulubiony farsz z kapusty kiszonej i pieczarek.
Używam go do Najlepszych pierogów Babci Marysi, Krokietów, Pasztecików i do zawijańców z ciasta francuskiego. Uwielbiam ten farsz i mogłabym go jeść nawet sam.
Farsz z kapusty kiszonej i pieczarek
Składniki:
- 1 kg kapusty
- ½ kg pieczarek
- 2 średnie cebule
- Liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu, cukier
- Sól pieprz
- Olej
Sposób przygotowania:
- Kapustę zalać wodą (2 cm ponad jej powierzchnie) dodać liść, ziele i ziarna pieprzu oraz cukier i gotować do miękkości. Odstawić do ostygnięcia.
- Gdy już przestygnie, dokładnie odcisnąć z wody, wyciągnąć przyprawy i drobno pokroić.
- Pieczarki i 1 cebulkę pokroić w drobna kostkę. Na oleju przesmażyć najpierw cebulę, a potem pieczarki. Doprawić solą, cukrem i pieprzem. Odcedzić. Dodać do pokrojonej kapusty.
- Drugą cebulkę cebulę pokroić w kosteczkę i przesmażyć na rumiano. Dodać na patelnię na której smaży się cebula 1 łyżkę mąki. W razie czego dodać trochę oleju (nie powinny się robić grudki). Gdy mąka z cebulką będzie już lekko brązowa dodać ją do farszu. Wymieszać wszystko i doprawić do smaku.
Oszczędzaj czas, energię i pieniądze. Zrób od razu więcej farszu. Zamroź go w pudełku i wykorzystaj do krokietów lub pasztecików. Idealnie smakują z ekspresowym barszczem.
Smacznego 🙂
OlaKombinuje