Dzisiaj wrzucam przepis na pyszne klopsiki z jajek. Idealna propozycja na bezmięsny tani obiad. Dawniej babcia często robiła je w postne piątki. Chociaż ta potrawa została trochę przez nas zapomniana, to od czasu do czasu lubię zrobić takie klopsiki jajeczne na obiad. Do tego surówka z kapusty kiszonej lub mizeria i pyszny obiad gotowy. Najlepiej smakują na prosto z patelni.
Klopsy z jajek
Składniki na około 10 szt:
- 8 jajek ugotowanych na twardo.
- 1 sucha bułka
- Mleko i woda do namoczenia suchej bułki
- 1 całe jajko
- Bułka tarta
- 1 pęczek szczypiorku i/lub pietruszki
- Pieprz i sól
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Jajka obrać i pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek i pietruszkę posiekać. Bułkę namoczyć w mleku z wodą. Gdy zmięknie odcisnąć z nadmiaru płynu.
- Przełożyć do miski pokrojone jajka, posiekaną zieleninę oraz odciśniętą bułkę.
- Popieprzyć i posolić. Wbić jajko i wymieszać wszystko. Dodać trochę bułki tartej. Tak dużo aby można było formować klopsy, ale nie za dużo.
- Klopsy obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju. Polecam smażyć na małym ogniu aby się nie przypaliły.
Smacznego 🙂