Uwielbiam kluski na parze. Najbardziej lubię jeść je z sosem pieczeniowym i gulaszem. Ostatnio odpatrzyłam super trik, że można je wykorzystać do zapiekanek. Są takie pyszne i chrupiące jak świeże bułeczki, jednak znacznie tańsze i można je nabyć praktycznie w każdym markecie. Dzięki nim można zrobić szybkie zapiekanki z dowolnym farszem. Będą fajnym dodatkiem do Ekspresowego Barszczu.
Zapiekanki z bułek na parze z farszem pieczarkowym
Składniki:
- 1 opakowanie bułek na parze
- 1/2 kg pieczarek
- 1 duża łyżka masła.
- biała część z małego pora
- 1 śmietankowy serek topiony
- 1 pęczek natki pietruszki
- garść tartego żółtego sera
- sól pieprz
Sposób przygotowania:
- Pieczarki pokroić w kostkę. Pora pokroić w kostkę i podsmażyć go na maśle. Dodać pieczarki i chwilę podsmażać. Odsączyć z nadmiaru płynu.
- Dodać posiekaną pietruszkę i serek topiony. Wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem solą. Dodać ser żółty.
- Z bułek odkroić górę i wydrążyć środek. Nafaszerować bułki i piec około 20 min w piekarniku nagrzanym do 180ºC, aż będą rumiane.
Możesz zrobić takie zapieksy np. na domówkę. Przygotuj sobie farsz nawet 1 dzień wcześniej. Wydrąż bułki i umieść je w zamkniętym woreczku, aby nie obeschły. Tuż przed imprezą wstaw do piekarnika.
Smacznego 🙂
OlaKombinuje