Dzisiaj kilka słów o nożach kuchennych. Nie wyobrażam sobie funkcjonowania w kuchni bez ostrego noża. Dzisiaj podpowiem Wam w jakie noże najlepiej się zaopatrzyć w swojej kuchni.
Co trzeba mieć?
Gdy gotujecie od czasu do czasu i głównie odgrzewacie gotowe dania to spokojnie wystarczą Wam 2 ostre noże.
- 1 duży nóż
- 1 mały nóż tzw. obierak
- ostrzałkę do noży (koniecznie, nic mnie bardziej nie denerwuje w kuchni niż tępe noże)
Co warto mieć?
Każda osoba, która często gotuje powinna mieć nieco więcej noży.
- nóż szefa kuchni
- 1 mały nożyk tzw. obierak
- nóż do chleba ( z ząbkami)- dobrze się też nim kroi pomidora
- nóż do warzyw
- mały noż ząbkowany (np. do krojenia pomidorów)
- nożyce
- nóż do smarowania
Co fajnie mieć?
Miłośnicy gotowania mogą zaopatrzyć się w bardziej specjalistyczne noże.
- nóż do filetowania
- nóż do trybowania
- tasak
- nóż do sera
- nóż santoku
- nóż rzeźnicki
Jak zorganizować noże w domu?
Gdy w domu przebywają małe dzieci należy umiejscowić noże tak, aby nie miały do nich dostępu. Mimo to my powinniśmy mieć do nich swobodny dostęp. Bardzo praktycznym rozwiązaniem jest przechowywanie ich na listwie magnetycznej umieszczonej na ścianie lub w stojaku. Ja jednak wolę mieć je pochowane w szufladzie.