Dobrze zorganizowana zamrażarka- porady i triki

Jak już wiele razy Wam pisałam zamrażarka, to zaraz za zmywarką moje ulubione urządzenie AGD.

Mam tradycyjną zamrażarkę w lodówce i drugą 3-szufladową w garażu. Lubię mieć je dobrze zaopatrzone, aby bezproblemowo przygotowywać posiłki dla mojej rodziny i przyjaciół. Staram się mieć w niej zawsze kilka rodzajów mrożonych owoców, warzyw i mięs. (Jak mrozić warzywa o owoce?) Tak wiem, że o wiele lepiej kupować jest wszystko na świeżo, ale mieszkając na wsi czasem ciężko jest robić codziennie zakupy. Z drugiej strony codzienne zakupy są dla mnie zwyczajnie stratą czasu, więc wolę dobrze zaopatrzyć swoją spiżarnię i zamrażarkę  w ulubione produkty.

Bardzo często gotuje potrawy na zapas i mrożę je porcjami. Oboje z mężem pracujemy na etacie i czasem musimy zostawać w pracy po godzinach. Mrożone potrawy nie raz ratują nam życie. Gdy wracamy zmęczeni z pracy, a nie mamy ochoty na gotowanie, to wyciągamy gotowe danie z zamrażarki i w kilka chwil, mamy pyszny domowy obiad.

Będę Was zachęcać do gotowania na zapas. Dzięki temu zaoszczędza się mnóstwo czasu, pieniędzy i energii. Dziś pokażę Wam w jaki sposób sprytnie zorganizować swoją zamrażarkę.

Szczelne pakowanie

Najlepszym rozwiązaniem jest pakowanie próżniowe. Wysysając zbędne powietrze, potrawa dłużej zachowa swoje walory smakowe, strukturę i nie przejdzie innymi aromatami z zamrażarki. Poza tym takie pakowanie przedłuża czas trwałości produktu. Jeśli nie macie pakowarki próżniowej możecie poratować się woreczkami strunowymi. Rozłóżcie dokładnie potrawę, zamknijcie woreczek, ale nie do końca. Pozbądźcie się powietrza za pomocą dłoni i domknijcie woreczek. Ewentualnie wykorzystajcie pudełka plastikowe, chociaż według mnie, chociaż ładnie wyglądają, to zajmują za dużo miejsca.

Opisywanie zawartości

Znacie to, że macie beznadziejny humor, otwieracie zamrażarkę, tam ostatnie pudełko waszych ulubionych lodów pistacjowych, a w środku bigos od babci, albo pierogi od teściowej? Jeśli nie chcecie takich rozczarowań to opisujcie potrawy. Oznaczajcie również datę zapakowania.

Lista zamrażarkowa

Zapisujcie na niej wszystko co chowacie do zamrażarki. Dzięki temu planując menu tygodniowe i robiąc zakupy, wiecie czego nie musicie kupować.

Stopniowe opróżnianie

Starajcie się „wyjadać” potrawy zamrażarkowe na bieżąco. Nie chodzi tylko o to, aby zamrażarka była ciągle zapełniana ,ale też aby ją regularnie opróżniać. Zamrażanie jedzenia jest dobre, jeśli nie przetrzymujemy ich w nieskończoność.

Inspiracje z sieci










 

OlaKombinuje

 

 

OlaKombinuje

Nieperfekcyjna matka dwóch chłopaków, notoryczna słomiana wdowa, zdeterminowana pani domu, niepoprawna marzycielka. Kombinująca jak nakarmić rodzinę i przyjaciół, utrzymać zadbany, czysty i rodzinny dom oraz jak spełniać marzenia te małe i te całkiem duże.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *