Potrawa odpatrzona od teściowej. Takie proste, a takie pyszne. Kiedyś zaserwowała to na rodzinnej imprezie zamiast bigosu.
Razem ze szwagrem dopytywaliśmy się „A co tutaj za kiełbasę dodałaś?”, a ona dosłownie płakała ze śmiechu.
Danie to jest bezmięsne i dopiero po chwili można się o tym zorientować. Nadaje się na obiad (do kaszy czy makaronu) kolację (z pajdą chleba) i śmiało może zastąpić bigos na rodzinnych posiadówach.
Ja uwielbiam takie szybkie jednogarnkowce. Nie bójcie się tego dania. Wierzcie mi na słowo, że nie raz w takich prostych daniach jest bardzo dużo smaku.
W przepisie są proporcje na 4 porcje.
Sezon cukiniowy w pełni więc nie ma na co czekać 😉
Szybkie danie z cukini, mozzarelli i suszonych pomidorów
Składniki:
- 4 średnie cukinie
- 1 duża cebula (u mnie czerwona)
- 1 kulka mozzarelli
- 8-10 suszonych pomidorów
- 2 łyżki olej od pomidorów
Sposób przygotowania:
- Cukinie umyć i pokroić w średnią kostkę (małą i średnią cukinię ze skórką dużą lepiej jednak obrać i pozbawić dużych pestek). Cebulę pokroić w kostkę. Suszone pomidory pokroić w drobniejsze kawałki.
- W garnku rozgrzać olej od suszonych pomidorów. Dodać cebulkę i podsmażyć na rumiano. Po chwili dodać cukinię i suszone pomidory.
- Podsmażać aż cukinia zmięknie. Na samym końcu dodać pokrojoną mozzarellę i wymieszać dokładnie.
Smacznego 🙂
OlaKombinuje