Ta rolada to hit w domu rodzinnym mojego męża. Gości na stole na wszystkich imprezach od kilku lat i jeszcze nikomu się nie znudziła. Znika ze stołu w ekspresowym tempie i jest przepyszna.
Sprawdzi się idealnie jako zakąska lub dodatek do kolacji na imprezach rodzinnych. Można ją spokojnie zrobić 1-2 dni wcześniej. Kroić na plastry przed podaniem. Po wystudzeniu przechowywać w lodówce. Podawać na zimno z ciepłym sosem (z zimnym również smakuje dobrze).
Rolada serowa z sosem chrzanowym
Ciasto serowe
- 350 g sera żółtego (ja użyłam sera „Liliput” z Biedronki)
- 4 jajka
- 4 łyżki majonezu
- Ser zetrzeć na drobnej tarce. Dodać jajka i majonez i zmiksować wszystko dokładnie. Ja użyłam blendera ręcznego.
- Na dużej blaszce (takiej z piekarnika) wyłożyć papier do pieczenia i rozłożyć równomiernie masę serową.
- Piec około 25 min w temperaturze 150°C.
- Gdy ciasto lekko przestygnie. Przełożyć ciasto na drugą stronę i nałożyć na nią farsz.
Farsz
- 1 podwójna pierś z kurczaka.
- 1 puszka całych pomidorów z puszki
- 1 kulki sera mozzarella
- Natka pietruszki
- Sól, pieprz, vegeta, cukier
- Pierś dokładnie rozbić. Doprawić pieprzem, solą i odrobiną vegety. Pomidory odsączyć na sitku i pokroić w plastry. Mozzarelle pokroić w plasterki.
- Na ciasto wyłożyć rozbitą pierś. Następnie wyłożyć pomidory. Lekko posolić i posypać szczyptą cukru. W wolne miejsca ułożyć mozzarelle. Posypać wszystko posiekaną natką pietruszki i zwinąć delikatnie roladę. Roladę ułożyć na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia i piec 1 godzinę z temperaturze 150°C.
Sos
- Jogurt naturalny
- Majonez
- Ketchup
- Chrzan tarty ze słoika
- Wymieszaj wszystkie składniki w dowolnych proporcjach. Ja lubię dodać sporo chrzanu ale nie każdy lubi. Próbuj do czasu aż będzie ci smakowało.
Propozycja podania na zdjęciu.
Smacznego 🙂