Wcale nie miałam wstawiać tego przepisu, bo myślałam, że wszyscy go znają. Jednak kilka osób poprosiło, więc TADAM.
Zawsze robiłam na oko, ale tym razem spisałam proporcje i podrzucam Wam przepis na przystawkę, która zasmakuje każdemu.
Te placuszki to „must have” domowych i świątecznych imprez. Nadają się na domówki i uroczyste imprezy. Są pyszne i chyba więcej nie muszę o nich pisać. Jeśli jeszcze ich nie robiliście, to koniecznie nadróbcie, a potem dodajcie je do swojego imprezowego menu. Jak nie wiem co zrobić na przekąskę, to robię placuszki. Jeszcze nigdy się na nich nie zawiodłam. Znikają z talerza co do jednego.
Placuszki z kurczakiem, papryką i porem
Składniki:
- 400 g mięsa z piersi kurczaka
- 2 średnie papryki
- 1 por (biała część)
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 duże jajka
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
- Mięso z piersi, paprykę i por pokroić w drobną kostkę.
- Jajka roztrzepać z mąką ziemniaczaną (1 łyżka mąki ziemniaczanej na 1 jajko).
- Dodać wszystkie składniki do jajek z mąką i wymieszać.
- Smażyć na rozgrzanym oleju. Na jednej porcji oleju można usmażyć maksymalnie 2 partie (po 5 średnich placuszków wchodzi na patelnie).
Z tego przepisu wychodzi około 20 placuszków. Po wystudzeniu można je przechowywać do 3 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.
Sos do placuszków
- 6 łyżek majonezu
- 4 łyżki ketchupu
- 1 mały ząbek czosnku
- Wszystko razem zmiksować i gotowe.
Placuszki w powyższej wersji z pewnością nie należą do dań dietetycznych. Jednak spokojna głowa. Można je zrobić też w gofrownicy (takiej w kształcie serduszek). Na wysmarowaną olejem rozgrzaną gofrownicę należy nalać porcję ciasta. Nie za dużo, bo ciasto rośnie. Starać się nie otwierać gofrownicy w trakcie pieczenia. Osobiście testowałam i są równie pyszne, co smażone, a nie zawierają tłuszczu. Sos można zrobić z jogurtu naturalnego. Zdrowa i dietetyczna przekąska.
Jeśli chcesz przygotować placuszki na imprezkę. Spokojnie możesz je zrobić 1-2 dni wcześniej. Po wystudzeniu, przełóż do szczelnie zamkniętego pojemnika i przechowuj w lodówce. Sos również możesz zrobić wcześniej i przechowywać z słoiku w lodówce. W trakcie imprezy przełóż placuszki na talerz/półmisek i wstaw na chwilę do piekarnika lub mikrofalówki (aby je lekko podgrzać). Podawaj z sosem.
Smacznego 🙂