Ale ze mnie gapa…
Od dobrego miesiąca zajadam się jesienną gronolą. Dopiero dzisiaj przypomniałam sobie, że nie wrzuciłam wpisu. Przepraszam najmocniej. Błąd naprawiony. Zaopatrzcie się w potrzebne składniki i do roboty.
Zimą bardzo się Wam spodobał przepis na „Zimową granolę”, postanowiłam więc na jesień przygotować jej korzenną koleżankę.
Jesienna granola jest równie pyszna co zimowa. Dodaje ją oczywiście do jogurtu lub sałatki owocowej (jabłko z pomarańczą + granola= pyszny fit deser), ale też (sic!) do lodów razem z syropem do „Pumpkin spice latte”.
Jesienna granola + Pumpkin spice latte i w pokochacie jesień <3 Obiecuje <3
Jesienna granola
Składniki:
- 500 g płatków owsianych górskich
- 1 szkl ziaren słonecznika
- 1 szkl pestek dyni
- 1 garść migdałów
- 100 g oleju kokosowego
- 2 szkl puree z pieczonej dyni (opcjonalnie)
- 3-4 łyżki miodu (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej.
- 1 szkl rodzynek
- 1 garść daktyli
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki oprócz daktyli i rodzynek wymieszajcie razem. Ja pominęłam miód, aby ją trochę odchudzić. Jednak jeśli pominiecie puree z dyni to dodajcie miód.
- Wysypcie wszystko na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczcie około 40 min w piekarniku nagrzanym do 180°C. Mieszajcie co jakiś czas, aby piekło się równomiernie.
- Daktyle pokrojcie na mniejsze kawałeczki. Dodajcie je wraz z rodzynkami do ciepłej granoli. Wymieszajcie i pozostawcie do wystudzenia w ciepłym uchylonym piekarniku.
Smacznego 🙂