Przyznawać się moi drodzy, kto wyrzuca ziemniory, które zostały po obiedzie? Na bank większość z Was. Ja jednak postaram się Was przekonać, że takie ziemniaki można przerobić na wiele sposobów.
Dzisiaj pokażę Wam jak zrobić pyszne krokiety bez smażenia naleśników.
Oczywiście ja wybrałam mój ulubiony farsz czyli ruski, ale możecie dodać taki jaki lubicie najbardziej np. z kapusty i pieczarek, szpinakowy lub mięsny. Krokiety idealnie współgrają z czerwonym barszczem, ale też są spoko przekąską na imprezkę,
Krokiety po rusku na waflach tortowych
Składniki:
- 2 kwadratowe wafle tortowe
- 600 g ziemniaków ugotowanych (mogą być z dnia poprzedniego)
- 300 g twarogu
- 2 cebule
- masło
- pieprz i sól
- jajko i bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Masła powinno być tyle, aby cebulka pływała.
- Twaróg i ziemniaki zmielić w maszynce do mielenia lub zmiksować w thermomixie 1 min/5 obroty, w trakcie pomagać sobie kopystką włożoną w otwór.
- Do zmielonych ziemniaków i twarogu dodać cebulkę, dużo pieprzu i soli i dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić do smaku.
- Połowę farszu rozsmarować na waflu tortowym.
- Odczekać chwilę, aż wafel zmięknie i zwinąć w roladę.
- Pokroić na 5 kawałków.
- Panierować dwukrotnie w jajku i bułce tartej.
- Smażyć na średnim ogniu na rumiano.
Smacznego 🙂
Mam nadzieję, że skorzystasz z przepisu. Proszę daj znać jak smakowało. Jak to zrobić?
- zostaw komentarz
- polub mój fanpage ,
- obserwuj mnie na Instagramie
- subskrybuj na YouTube.
Dla Was to tylko chwila, a dla mnie to dużo znaczy <3
OlaKombinuje