Kolejny pyszny jadłospis od Ewy Chodakowskiej (więcej znajdziecie na jej profilu). Koszt całego jadłospisu to ok 22 zł na jeden dzień. Moim faworytem jest zdecydowanie sandwich z burakiem i kurczakiem. Pycha. Przerażona byłam trochę tym twarogiem z czarnuszką. Nie jestem fanką suchego twarogu, ale zjadłam bez skrzywiania miny. Mus jest troszkę mdły ale myślę, że odrobina soku z cytryny przed podaniem przełamie smak (mi bardziej smakował drugiego dnia).
Przygotowuje jeden jadłospis na dwa dni, aby oszczędzić czas, pieniadze i energię. Dzień wcześniej natrzyj indyka/kurczaka (400g) przyprawami np. słodką/ostrą papryką, ziołami, czosnkiem (tym co lubisz). Ja sandwicha zrobiłam na kolację, ponieważ kurczaka piekłam w porze obiadu.
Aby zaoszczędzić czas i energię elektryczną: przygotowałam „pakieciki” z foli aluminiowej na dwa obiady, buraki owinęłam folią aluminiową, kurczaka na sandwicha włożyłam do foliowego woreczka do pieczenia. Wszystko piekłam w 180 °C przez około 30 min. Buraki zostawiłam w wyłączonym piekarniku aby zmiękły.
Śniadanie: Sandwich z kurczakiem i burakiem 385kcal
- bułka grahamka 90g
- pieczonej piersi z kurczaka 50g
- mały burak 60g
- awokado 20g
- twarożek do smarowania 40g
- łyżka kiełków lucerny 10g
Buraka ugotuj dzień wcześniej. Bułkę rozkrój i rozsmaruj na kromce ser. Plastry mięsa, ostudzonego buraka i awokado ułóż na dolnej kromce. Na koniec dołóż kiełki i przykryj górną kromką.
(Buraczki i kurczaka upiekłam w tracie obiadu, zamieniłam kolejność posiłków i pierwszego dnia sandwicha zjadłam na kolację,)
II śniadanie: mus bananowo – jabłkowy 220kcal
- średni banan 80g
- jabłko 180g
- pół szklanki mleka 2% tł. 125g
- szczypta ziarenek wanilii
Zmiksuj wszystkie owoce z mlekiem i przypraw roztartymi ziarnkami wanilii.
(Pominęłam wanilię, bo nie należy do najtańszych przypraw. Jeśli nie posiadasz blendera to zjedz sobie jabłko i banana popijajac mlekiem.)
Obiad: indyk z pieczonymi warzywami 540kcal
- pieczonej piersi z indyka 150g*
- papryka czerwona 115g
- 4 łyżki komosy ryżowej trójkolorowej (surowej) 60g
- pół średniego bakłażana 120g
- 3 łodygi selera naciowego 90g
- 3 łyżeczki oleju rzepakowego
- szczypta soli
- łyżeczka kolendry 5g
Bakłażan pokrój w plastry i lekko posól, poczekaj aż puści wodę. Paprykę i seler pokrój w cząstki. Warzywa skrop olejem (łyżeczką) i zgrilluj na patelni grillowej. Komosę ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu. Wszystkie składniki wymieszaj, skrop olejem i posyp poszatkowaną kolendrą.
(Zamiast indyka użyłam kurczaka. Bakłażana zastąpiłam cukinią. Nie miałam również kamosy ryżowej, ale uznałam, że śmiało mogę wykorzystać ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną. Jest tańsza i ogólnie dostępna. Wszystkie warzywa umyłam i pokroiłam. Przygotowałam dwa kawałki folii aluminiowej. Wyłożyłam warzywa na folię. Następnie ułożyłam wcześniej doprawionego kurczaka. Dodałam rozgnieciony ząbek czosnku w łupince do każdej porcji i gałązkę rozmarynu aby dodać smaku i zapachu potrawie. Zawinęłam pakieciki i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180° C przez około 30 min.)
Podwieczorek: twaróg z czarnuszką 215kcal
- pół kostki twarogu półtłustego 100g
- 2 łyżki poszatkowanej natki pietruszki 20g
- łyżeczka oleju lnianego 6g
- łyżeczka czarnuszki 5g
Twaróg wymieszaj z olejem, natką i skrop olejem.
(Zamiast oleju lnianego użyłam z orzeszków ziemnych, ale myślę, że lniany nada lepszego smaku)
Kolacja: sałatka z serem kozim i rukolą 350kcal
- garść rukoli 20g
- garść pomidorków koktajlowych 100g
- 5 łyżeczek sera koziego twarogowego 60g
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek 15g
- 2 łyżki pistacji bez soli 18g
Pomidorki rozkrój na cząstki. Pistacje pognieć pistacje. Wszystkie warzywa wymieszaj z pokruszonym serem. Skrop oliwą i posyp pistacjami.
(Ser kozi ma bardzo ostry o charakterystyczny zapach i smak. Nie każdemu zasmakuje. Ja uwielbiam, więc zjadłam z przyjemnością. Jeśli nie przepadasz za tym serem możesz użyć twarogu lub sera feta. Są zdecydowanie tańsze i ogólnie dostępne.)
Lista zakupów z kosztorysem (na dwa dni)]
Nazwa | waga | cena (w przybliżeniu) |
2x mały burak | 120g | 0,40 zł |
1/2 awocado | 40g | 1,50 zł |
2x łyżka kiełków | 20g | 0,50 zł |
2x sredni banan | 160g | 1 zł |
2x średnie jabłko | 320 g | 1 zł |
1x duża czerwona papryka | 230 g | 2,30 zł |
1x średnia cukinia | 240 g | 1,50 zł |
6 łodyg selera naciowego | 180 g | 4 zł |
2x pęczk natki pietruszki/kolendry | 10 g | 2,50 zł |
2 x garść rukoli | 40 g | 2 zł |
2x garści pomidorków koktajlowych | 200 g | 2,50 zł |
4 łyżki pistacji | 32 g | 3 zł |
twarożek do smarowania | 80 g | 2 zł |
1 szkl. mleka | 250 ml | 0,50 zł |
400 g piersi z kurczaka | 400 g | 7 zł |
1 kostka twarogu | 200 g | 2 zł |
10 łyżeczek sera koziego | 120 g | 6 zł |
2 x bułka grahamka | 180 g | 1,60 zł |
1 woreczek kaszy jaglanej | 100 g suchej | 0,50 zł |
6 łyżeczek oleju rzepakowego | ||
2 łyżeczki oleju lnianego | ||
6 łyżeczek oliwy w oliwek | ||
suma | 41,8 zł | |
Mam nadzieje, że Wam sie przyda.
Więcej jadłospisów na 1800 kcal najdziecie tutaj.
OlaKombinuje