Czasem, kiedy zbliża się Boże Narodzenie zachodzimy w głowę co podarować niektórym osobom. Jeśli chodzi o najbliższych to nie ma wielkiego problemu, jednak w momencie kiedy chcemy dać komuś niezobowiązujący upominek, to nie bardzo wiemy co podarować, aby nie wprawić nikogo w zakłopotanie zbyt drogim lub nieudanym prezentem. Dziś podpowiem Wam jak zrobić smaczne i oryginalne prezenty własnej roboty. Wierzcie mi, w obecnych zabieganych czasach nie ma nic lepszego niż wyrób własnej roboty. Ja od kilku lat obdarowuje rodzinę i przyjaciół własnoręcznie robionymi przysmakami. Za każdym razem spotykam się z miłym przyjęciem. Czasem kiedy ktoś zaskakuję mnie prezentem, ja nie czuję się już zakłopotana, że nie mam nic dla tej osoby. W spiżarni zawsze czekają zapasy na awaryjne sytuacje. W jakie przysmaki warto się zaopatrzyć?
Pierniki
Nie wyobrażam sobie świąt bez zapachu pierników. Mam sprawdzony przepis na pyszne i kruche pierniczki, które piekę co roku. Jest to dla moich chłopaków dodatkowa atrakcja przedświąteczna.
Robimy całą górę pierników i ozdabiamy je nieperfekcyjnie idealnie. Pamiętajcie, że cała magia domowych pierników jest właśnie w tym nieperfekcyjnym wykonaniu. Pierniczki można zapakować w ładne pudełko, paczuszkę, celofan, słoik czy puszkę. Przepis na pierniki klik
Koncentrat do grzańca
Hit z ostatnich lat. Robię zawsze wielką porcję. W domu wtedy przepięknie pachnie grzańcem. Potem po zimowym spacerze serwuje rozgrzewającą herbatkę z kawałkiem pomarańczy i dodatkiem koncentratu. Kiedy mamy ochotę na grzane wino, to do podgrzanego ulubionego winka dolewam kieliszek koncentratu i po kilku chwilach raczę się rozgrzewającym grzańcem. Taki koncentrat można spokojnie przechowywać w lodówce przez całą zimę. Czasem kupuje butelki z korkiem w Ikea, a czasem pakuje go do szklanych butelek po soku pomidorowym w myśl zasady less waste.
Przepis na koncentrat grzańca klik
Domowa granola
Moja ulubiona w wersji zimowej,pachnąca cynamonem i żurawiną. Uwielbiam dodawać ją do jogurtu naturalnego lub jako posypkę do lodów. Każdy maniak zdrowej żywności będzie zachwycony takim domowym musli. Przepis klik
Mieszanka studencka w wersji świątecznej
Zamiast słonych przekąsek oglądając świąteczne filmy , lepiej raczyć się zdrowszym zamiennikiem. Idealna na wielką pokusę podjadania na kanapie będzie taka domowa mieszanka studencka. Zaskakujące jest to, że nawet moim dzieciom spodobała się taka przekąska.Aby zrobić fajny świąteczny prezent, można kupić miseczkę z motywem świątecznym, która przyda się później do serwowania innych przystaweki wsypać do niej pyszną mieszankę. Można też użyć najwyklejszego słoika. Na koniec udekorować wszystko świątecznie i gotowe.
Składniki:
- Garść słonecznika
- Garść pestek dyni
- Garść dowolnych orzechów
- Garść suszonej żurawiny
- Garść daktyli
- Garść suszonych śliwek
Sposób przygotowania:
- Na suchej patelni podprażyć kolejno słonecznik i dynię. Przełożyć do dużej miski.
- Orzechy podpiec chwilę ok 5-10 min w piekarniku. Przełożyć do miski.
- Dodać do miski suszone owocę.
- Wymieszać.
Gotowe.