Od zawsze moja ulubiona zupa to kalafiorowa. Leon również pokochał kalafiorową i często ją gotujemy.
Chciałabym się podzielić z Wami przepisem na pyszną tradycyjną kalafiorową. Ja najbardziej lubię gotować zupę na skrzydle z indyka, ale kurczak też daje rade.
Zupa Kalafiorowa
Składniki:
- porcja mięsa drobiowego np. 1 skrzydło z indyka/6 skrzydełek z kurczaka/2 udka z kurczaka
- 2 ½ l wody
- 4 średnie ziemniaki
- 3 średnie marchewki
- Mały kawałek selera
- 1 mały kalafior/ 1 paczka mrożonego
- pęczek natki pietruszki
- pęczek koperku
- ½ pęczka lubczyku
- 3 liście laurowe
- 1 ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 5 ziarenek pieprzu
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- Domowa kostka rosołowa (opcjonalnie)
- 1 łyżka masła (opcjonalnie)
- 150 ml słodkiej śmietanki (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Do dużego garnka wrzuć porcję mięsa i zalej wodą. Zagotuj. W międzyczasie zbieraj „szumowiny”.
- Gdy „szumowiny” przestaną wypływać na wierzch dodaj sól, ziele angielskie, pieprz i liście laurowe.
- Gotuj 20-30 min. W międzyczasie obierz i pokrój na równą kostkę ziemniaki, marchew i seler. Jeśli używasz świeżego kalafiora, podziel go na mniejsze różyczki i wypłukaj zimną wodą.
- Gdy mięso jest już miękkie, wyciągnij je i dodaj warzywa. Gdy mięso przestygnie, obierz ze skóry i kości. Dodaj do zupy.
- Gotuj tak długo, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane.
- Pod koniec dodaj posiekaną zieleninę ( jeśli nie masz wszystkiego nie szkodzi, dodaj to co masz).
- Dopraw do smaku (zawsze dodaje łyżeczke cukru po zup, wydobywa więcej smaku).
- Jeśli lubisz możesz dodać trochę masła i słodkiej śmietanki (wcześniej ją zahartuj). Ja jednak, aby zupa była dietetyczna pomijam te składniki.
Smacznego 🙂
OlaKombinuje