Na groch z kapustą czekam calutki rok. Robię zawsze z dwóch porcji, bo uwielbiam się nim objadać przez cały poświąteczny tydzień. Mój groch jest kremowy, pieprzny, maślany.
Łapcie przepis
Groch z kapustą
Składniki:
- 1/2 kg połówek grochu łuskanego
- 1-1,5 kg kapusty kiszonej
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, owoc jałowca (opcjonalnie), sól, cukier, świeżo mielony pieprz.
- 1/4 kostki masła
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka mąki *opcjonalnie
- 1/2 szklanki suszonych grzybów *opcjonalnie
Sposób przygotowania:
- Kapustę w dużym garnku zalać wodą. Dodać ziele, liść laurowy, łyżeczkę cukru, szczyptę soli, jałowiec i ugotować do miękkości.
- W międzyczasie groch zalać zimną wodą i odstawić na pół godziny.
- Odcedzić groch. Wrzucić do garnka i zalać wodą 2 cm ponad powierzchnię grochu i dodać łyżeczkę soli. Zagotować i pilnować, aby się nie przypalił. Groch musi być miękki.
- Ugotowaną kapustę ostudzić. Lekko odcisnąć i pokroić. Wody od kapusty nie wylewać, przyda się potem.
- Suszone grzyby zalać ciepłą wodą i poczekać aż napęcznieją. Jeśli ktoś nie lubi grzybów można pominąć.
- Wymieszać groch z kapustą. Dodać grzyby wraz z wodą.
- Cebulkę drobno pokroić i przesmażyć na maśle na rumiano. Dodać szczyptę soli, aby zmiękła. Gdy cebula jest już rumiana dodać łyżeczkę mąki . Mieszać, aby się nie przypaliła. Gdy mąka chwilę się przesmaży, dodać wszystko do grochu z kapustą.
- Doprawić do smaku. Ja dodaje dużo pieprzu i sporo cukru. Lubie jak jest słodko-kwaśny i pieprzny. Jeśli groch jest mało kwaśny dodać wodę od kapusty. Lepiej jak potrawa będzie lekko wodnista. Po czasie groch i tak wciągnie wodę.
Groch z kapustą gotuje już na początku grudnia. Wkładam go w słoiki i pasteryzuje w piekarniku. Nastawiam piekarnik na 120 stopni i po 30 minutach wyłączam. Słoiki studzę w piekarniku. Przechowuje w lodówce.
Smacznego 🙂