Z racji tej, że dużo osób zasypuje mnie pytaniami jakie dania polecam na sylwestra to na szybko zrobiłam dla Was ściągę. Wszystkie potrawy są wytestowane i na pewno zasmakują sylwestrowym imprezowiczom 🙂
Lista potraw:
Zupy:
Na rozgrzanie po pólnocy
Sałatki:
- Sałatka z ananasem i kurczakiem– hit rodzinnych imprez od kilku lat, pierwsza znika ze stołów. Nie wiem jak smakuje na drugi dzień, bo nigdy nie dotrwała.
- Sałatka warstwowa z czerwoną fasolą– tą sałatką już nie jedną osobę zaskoczyłam, bo chociaż nie powala wyglądem to zjesz raz i chcesz jeść ciągle
- Sałatka ziemniaczana– prosta jak barszcz, tania jak woda i pyszna.
- Sałatka z ogórków kiszonych- bardzo prosta i można ją spokojnie przechowywać 2-3 dni w zamkniętym słoiku.
- Sałatka z makaronem i pieczarką marynowaną– moje ostatnie odkrycie, pyszna i fajnie się prezentuje.
- Sałatka z chipsami z boczku (robi się ją na świeżo, ale warto się zaopatrzyć w składniki, bo to ostatnio hit imprezowy)
- Sałatka z serem pleśniowym i selerem naciowym– najlepsza na świeżo, ale warto mieć składniki pod ręką. Orzeźwiająca i chrupiąca
Dania mięsne:
- Fileciki z porem i pieczarkami
- Udka w rękawie– zamarynować dzień wcześniej i piec na świeżo. Same się robią, więc bez paniki. Moje dzieciaki uwielbiają.
- Domowe nuggetsy– u mnie must have dla dzieciaków oczywiście, chociaż dorośli nie pogardzą.
- Zapiekana pierś z pesto, pieczarkami i mozarellą- na świeżo smakuje najlepiej. Można dzień wcześniej zamarynować w pesto i przygotować sobie pozostałe składniki.
- Gulasz po węgiersku– można mrozić. Serwować z ziemniakami lub kluskami śląskimi.
- Roladki drobiowe z suszoną żurawiną i serem camembert– na świeżo. Można zamarynować wcześniej i przygotować farsz.
- Udko pizza– najlepsze na świeżo, ale odgrzewane też są smaczne. Mrozić jednak nie polecam.
- Klopsy idealne– można mrozić, faszerować i dusić w dowolnym sosie.
- Żeberka w coli– można śmiało zamrozić. Rozpływają się w ustach, faceci je uwielbiają.
- Kaszanka w piekarniku- proszę się nie stukać w głowę czasem, robiłam nie raz i każdy wpierniczał, można dzień wcześniej zawinąć foliowe pakieciki.
Przekąski:
- Placuszki z kurczaka– kolejny must have, robione na każdą imprezę i znikające w ekspresowym tempie
- Szaszłyki po azjatycku z krewetkami w boczku– może babcia i dziadek się nie skuszą, ale warto zaskoczyć innych. Można upiec 1 dzień wcześniej.
- Rolada serowa– hicior imprezowy. Rok temu teściowa nie zrobiła to pół rodziny siedziała zawiedziona.
- Klopsiki z zalewie octowo-pomidorowej– spokojnie można zrobić 2-3 tygodnie wcześniej i pasteryzować. Będą jeszcze lepsze.
- Tortellini na patyku– najlepsze na świeżo, kolory iście świąteczne.
Słodkości:
- Sernik z polewą z białej czekolady– mi już wychodzi uszami, ale ciągle słyszę „zrób ten pyszny rozpływający się w ustach sernik”.
- Babeczki kajmakowe– czasochłonne, ale można mrozić. Kiedyś postanowiłam ich nie robić, „Ale, że co?! Jak to święta bez babeczek?!”
- Devils food cake– nasz ulubiony tort, ale może występować jako placek
Napoje:
- Rozgrzewająca herbata– idealna po pólnocy. Warto się zaopatrzyć w składniki
- Grzaniec lub grzana herbata– rozgrzeje po sylwestrowym spacerze
- Drinki imprezowe- hicior sylwestrowy od kilku lat.
OlaKombinuje