Dziś przepis na rybę po grecku prosto z Polski. Można jeść na ciepło oraz na zimno.
Ryba po grecku
Składniki:
- 0,5 kg rybnych filetów (dorsz, mintaj, morszczuk)
- mąka
- tłuszcz do smażenia
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- biała część pora
- duża cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sok z cytryny
- pieprz, sól, słodka papryka w proszku, cukier
Sposób przygotowania:
- Filety rybne rozmrozić i odsączyć z wody.
- Przyprawić pieprzem i solą. Panierować w mące i smażyć na rumiano na tłuszczu i odstawić na talerz.
- Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej.
- Pora i cebulkę pokroić w kostkę i przesmażyć na tłuszczu (można na maśle). Po chwili dodać starte warzywa. Podsmażać chwilę.
- Dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego, sok z cytryny i doprawić do smaku pieprzem, solą i cukrem. Podlać wodą. Dusić aż warzywa zmiękną.
- Na dno naczynia wyłożyć trochę sosu. Ułożyć rybę i przykryć resztą sosu. Najlepiej smakuje na drugi trzeci dzień.
Aby „odchudzić” taką rybkę należy upiec ją w piekarniku. Polecam doprawić do smaku i piec w folii około 20 min.
Smacznego 🙂