Co na grilla – pomysły i triki na pyszne dania z grilla

Sezon grillowy w pełni. U nas totalne szaleństwo. Pogoda sprzyja, więc grillujemy kiedy się da. Ja przygotowuje wszystkie produkty, a za sterami grilla staje niezastąpiony Pan G. Może gotować nie potrafi, ale grilluje jak prawdziwy chef.

Często dostaje pytania „Co wykombinować na grilla”, dlatego przysiadłam w długi weekend i wyskrobałam dla Was wpis z całą masa grillowych inspiracji kulinarnych.

Mięsa:

Kupujcie mięsa ze sprawdzonego źródła, gdzie macie pewność, że mięso jest świeże. Pamiętajcie, aby je wcześniej po porcjować (starajcie się żeby porcje były równe i nie za duże, żeby grillowanie poszło sprawnie) i zamarynować (co najmniej kilka godzin wcześniej-im dłużej tym lepiej). Mięsa czerwone marynujcie z dodatkiem oleju, a drobiowe możecie zamarynować w jogurcie naturalnym lub maślance. Do marynaty dodajcie swoje ulubione przyprawy i zioła, możecie dodać musztardę, ketchup lub miód. Ja dodaje również pokrojoną cebulę i czosnek. Mięsa najczęściej, marynuje w zamykanych woreczkach strunowych. Wrzucam mięso, dodaje ulubione przyprawy, potrząsam woreczkiem, aby wszystkie kawałki mięsa się dokładnie pokryły marynatą. Tak zamarynowane mięso zajmuje zdecydowanie mniej miejsca w lodówce. Gdy już mięso wyląduje na grillu zostawiam sobie trochę marynaty, aby w trakcie grillowania posmarować nią jeszcze mięso. Nie kupujcie mięs marynowanych, które są wyeksponowane na tackach w ladach sklepowych. Czasem jest to po prostu mięso, które nie sprzedało się przez cały tydzień i „kreatywni sprzedawcy” nadają im drugie życie poprzez umycie i potraktowanie najtańszą przyprawą i olejem.

  • karkówka

  • boczek

  • domowe burgery

  • mini kebaby

  • szaszłyki

  • pierś z kurczaka lub indyka

  • udka z kurczaka

  • skrzydełka z kurczaka

  • steki wołowe

Wyroby garmażeryjne

Kupujcie jedynie wyroby dobre jakościowo. Dobra kiełbasa powinna kosztować minimum 16 zł/kg. Nie nabierajcie się na promocje. Jeśli macie możliwość przed zakupem sprawdźcie jakość wyrobu.

Czasem promocyjne kiełbasy są bardzo napompowane wodą i dosłownie strzelają na grillu lub zawierają w sobie ohydne chrząstki. Tak jak z mięsami nie kupujcie zamarynowanych kiełbas z tacek. Wierzcie mi wiem co piszę.

  • Kiełbasa (według mnie najlepsza jest śląska)

  • biała kiełbasa (nakłujcie ją lekko widelcem, aby nie popękała)

  • kaszanka tradycyjna (klikajcie po mój sposób na „Kaszankę”)

  • biała kaszanka- moje niedawne odkrycie, (pieczcie je na tackach aluminiowych lub w foli aluminiowej, bo lubi pękać)

  • kiszka ziemniaczana (jak wyżej ;))

  • pierogi (posypane przyprawą do grilla i grlillowane na tacce- mniam)

Ryby i owoce morza

Ryby to największy rarytas na grillu. U nas znikają zawsze pierwsze ze stołu. Pamiętajcie o tym, żeby ryby były świeże. Ryby i owoce morza najlepiej grillować w folli aluminiowej lub na tackach. Nie przesadzajcie z przyprawami, wystarczy sól i pieprz. Skopcie je sokiem z cytryny i posypcie zieleniną (jeśli grillujecie rybę w całości to włóżcie do środka plastry cytryny i koperek)

Sery na grilla

Bardzo fajna opcja dla wegetarian i nie tylko. U nas ostatnio na czasie jest camembert <3

  • camembert (grilluj go w całości, serwuj z konfiturą żurawinową i rukolą, niebo w gębie)

  • oscypek

  • hollumi

Warzywa na grilla

Chociaż nie jestem weganką to chyba warzywa z grilla lubię najbardziej. Warzywa kroje dużo wcześniej, polewam je lekko olejem i posypuje przyprawą do grilla. Grilluje je na tacce do grilla.

Warzywa idealne do grillowania:

  • cukinia

  • cebula (najlepsza czerwona)

  • czosnek (upieczony w całości w łupince)

  • pieczarki

  • papryka

  • młoda marchew

  • kukurydza w kolbach

Pieczywo i masło

Na grill party dobrze jest przygotować kilka rodzajów pieczywa (chleb/bułki) i masełko. Nie znam człowieka, który nie lubi grillowanego chleba posmarowanego masłem. Ja zawsze robię masło smakowe sama, nie przepadam za tymi gotowymi. Nasze ulubione to z suszonymi pomidorami i czosnkiem. Do malaksera wrzucam 2 ząbki czosnku, 4 suszone pomidory z zalewy. Rozdrabniam i dodaje do 1 kostki masła. Mieszam dokładnie i dodaje odrobinę soli morskiej gruboziarnistej. Znika w okamgnieniu.

Sosy i dipy

Oczywiście grill party nie może się obejść bez musztardy i ketchupu, ale fajnie jest mieć też inne dipy.

  • musztarda

  • ketchup

  • chrzan

  • ajvar

  • salsa

  • sos czosnkowy

  • sos musztardowy

  • sos tzatziki

Sałatki i świeże warzywa

Polecam na grilla przygotować 1-2 sałatki. Ja zawsze stawiam na 1 sałatkę z majonezem (ale wyciągam ją z lodówki tuż przed jedzeniem) i wielką michę sałaty ze świeżych warzyw z domowym dressingiem. Czasem kroję w słupki różne warzywa i układam je w miseczkach. Super sprawdzają się również ogórki kiszone i pikle. Jestem maniaczką zaprawową i zawsze wyciągam po słoiczku własnych wyrobów. Podobno są rewelacyjne.

Kilka sprawdzonych przepisów na sałatki:

Desery

Nie polecam ciast z kremami czy galaretką, bo mogą zwyczajnie popłynąć po stole. Jako słodki dodatek polecam suche ciasta i ciastka albo świeże owoce. Na grilla można wrzucić banany czy ananasa i dodać do nich lody i/lub bitą śmietanę.

  • Ciasto drożdżowe

  • Ciasto jogurtowe

  • Sałatka owocowa np. Mojito fruit salad.

  • Muffinki

  • świeże owoce sezonowe

Miłego grillowania 🙂

OlaKombinuje

OlaKombinuje

Nieperfekcyjna matka dwóch chłopaków, notoryczna słomiana wdowa, zdeterminowana pani domu, niepoprawna marzycielka. Kombinująca jak nakarmić rodzinę i przyjaciół, utrzymać zadbany, czysty i rodzinny dom oraz jak spełniać marzenia te małe i te całkiem duże.

One Comment

  1. Burgery z grilla, to jest to! Do tego keczup ziołowo bazyliowy kotlin, musztarda sarepska, ogórki i pomidorki z działki <3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *