Sezon grillowy w pełni. U nas totalne szaleństwo. Pogoda sprzyja, więc grillujemy kiedy się da. Ja przygotowuje wszystkie produkty, a za sterami grilla staje niezastąpiony Pan G. Może gotować nie potrafi, ale grilluje jak prawdziwy chef.
Często dostaje pytania „Co wykombinować na grilla”, dlatego przysiadłam w długi weekend i wyskrobałam dla Was wpis z całą masa grillowych inspiracji kulinarnych.
Mięsa:
Kupujcie mięsa ze sprawdzonego źródła, gdzie macie pewność, że mięso jest świeże. Pamiętajcie, aby je wcześniej po porcjować (starajcie się żeby porcje były równe i nie za duże, żeby grillowanie poszło sprawnie) i zamarynować (co najmniej kilka godzin wcześniej-im dłużej tym lepiej). Mięsa czerwone marynujcie z dodatkiem oleju, a drobiowe możecie zamarynować w jogurcie naturalnym lub maślance. Do marynaty dodajcie swoje ulubione przyprawy i zioła, możecie dodać musztardę, ketchup lub miód. Ja dodaje również pokrojoną cebulę i czosnek. Mięsa najczęściej, marynuje w zamykanych woreczkach strunowych. Wrzucam mięso, dodaje ulubione przyprawy, potrząsam woreczkiem, aby wszystkie kawałki mięsa się dokładnie pokryły marynatą. Tak zamarynowane mięso zajmuje zdecydowanie mniej miejsca w lodówce. Gdy już mięso wyląduje na grillu zostawiam sobie trochę marynaty, aby w trakcie grillowania posmarować nią jeszcze mięso. Nie kupujcie mięs marynowanych, które są wyeksponowane na tackach w ladach sklepowych. Czasem jest to po prostu mięso, które nie sprzedało się przez cały tydzień i „kreatywni sprzedawcy” nadają im drugie życie poprzez umycie i potraktowanie najtańszą przyprawą i olejem.
-
karkówka
-
boczek
-
domowe burgery
-
mini kebaby
-
szaszłyki
-
pierś z kurczaka lub indyka
-
udka z kurczaka
-
skrzydełka z kurczaka
-
steki wołowe
Wyroby garmażeryjne
Kupujcie jedynie wyroby dobre jakościowo. Dobra kiełbasa powinna kosztować minimum 16 zł/kg. Nie nabierajcie się na promocje. Jeśli macie możliwość przed zakupem sprawdźcie jakość wyrobu.
Czasem promocyjne kiełbasy są bardzo napompowane wodą i dosłownie strzelają na grillu lub zawierają w sobie ohydne chrząstki. Tak jak z mięsami nie kupujcie zamarynowanych kiełbas z tacek. Wierzcie mi wiem co piszę.
-
Kiełbasa (według mnie najlepsza jest śląska)
-
biała kiełbasa (nakłujcie ją lekko widelcem, aby nie popękała)
-
kaszanka tradycyjna (klikajcie po mój sposób na „Kaszankę”)
-
biała kaszanka- moje niedawne odkrycie, (pieczcie je na tackach aluminiowych lub w foli aluminiowej, bo lubi pękać)
-
kiszka ziemniaczana (jak wyżej ;))
-
pierogi (posypane przyprawą do grilla i grlillowane na tacce- mniam)
Ryby i owoce morza
Ryby to największy rarytas na grillu. U nas znikają zawsze pierwsze ze stołu. Pamiętajcie o tym, żeby ryby były świeże. Ryby i owoce morza najlepiej grillować w folli aluminiowej lub na tackach. Nie przesadzajcie z przyprawami, wystarczy sól i pieprz. Skopcie je sokiem z cytryny i posypcie zieleniną (jeśli grillujecie rybę w całości to włóżcie do środka plastry cytryny i koperek)
-
pstrąg
-
łosoś
-
dorada
-
krewetki (polecam Krewetki w boczku)
Sery na grilla
Bardzo fajna opcja dla wegetarian i nie tylko. U nas ostatnio na czasie jest camembert <3
-
camembert (grilluj go w całości, serwuj z konfiturą żurawinową i rukolą, niebo w gębie)
-
oscypek
-
hollumi
Warzywa na grilla
Chociaż nie jestem weganką to chyba warzywa z grilla lubię najbardziej. Warzywa kroje dużo wcześniej, polewam je lekko olejem i posypuje przyprawą do grilla. Grilluje je na tacce do grilla.
Warzywa idealne do grillowania:
-
cukinia
-
cebula (najlepsza czerwona)
-
czosnek (upieczony w całości w łupince)
-
pieczarki
-
papryka
-
młoda marchew
-
kukurydza w kolbach
Pieczywo i masło
Na grill party dobrze jest przygotować kilka rodzajów pieczywa (chleb/bułki) i masełko. Nie znam człowieka, który nie lubi grillowanego chleba posmarowanego masłem. Ja zawsze robię masło smakowe sama, nie przepadam za tymi gotowymi. Nasze ulubione to z suszonymi pomidorami i czosnkiem. Do malaksera wrzucam 2 ząbki czosnku, 4 suszone pomidory z zalewy. Rozdrabniam i dodaje do 1 kostki masła. Mieszam dokładnie i dodaje odrobinę soli morskiej gruboziarnistej. Znika w okamgnieniu.
Sosy i dipy
Oczywiście grill party nie może się obejść bez musztardy i ketchupu, ale fajnie jest mieć też inne dipy.
-
musztarda
-
ketchup
-
chrzan
-
ajvar
-
salsa
-
sos czosnkowy
-
sos musztardowy
-
sos tzatziki
Sałatki i świeże warzywa
Polecam na grilla przygotować 1-2 sałatki. Ja zawsze stawiam na 1 sałatkę z majonezem (ale wyciągam ją z lodówki tuż przed jedzeniem) i wielką michę sałaty ze świeżych warzyw z domowym dressingiem. Czasem kroję w słupki różne warzywa i układam je w miseczkach. Super sprawdzają się również ogórki kiszone i pikle. Jestem maniaczką zaprawową i zawsze wyciągam po słoiczku własnych wyrobów. Podobno są rewelacyjne.
Kilka sprawdzonych przepisów na sałatki:
- Sałatka z ananasem i kurczakiem
- Sałatka warstwowa z czerwoną fasolą
- Sałatka ziemniaczana
- Sałatka z ogórków kiszonych
- Sałatka z makaronem i pieczarką marynowaną
- Sałatka z chipsami z boczku
- Sałatka z serem pleśniowym i selerem naciowym
Desery
Nie polecam ciast z kremami czy galaretką, bo mogą zwyczajnie popłynąć po stole. Jako słodki dodatek polecam suche ciasta i ciastka albo świeże owoce. Na grilla można wrzucić banany czy ananasa i dodać do nich lody i/lub bitą śmietanę.
-
Ciasto drożdżowe
-
Ciasto jogurtowe
-
Sałatka owocowa np. Mojito fruit salad.
-
Muffinki
-
świeże owoce sezonowe
Miłego grillowania 🙂
OlaKombinuje