Dzisiaj kilka słów o deskach do krojenia.
Najważniejsze jest aby dbać o to, by domowa deska była regularnie dezynfekowana, czyszczona, sterylizowana i zmieniana w razie potrzeby. Warto mieć co najmniej dwie deski: jedną do krojenia surowego mięsa , a drugą do warzyw i owoców. Tak naprawdę rozsądnie jest mieć jeszcze kilka desek, m.in. do ryb czy pieczywa. Oczywiście na użytek domowy zwykle ograniczamy się do dwóch desek ( ja mam ich 8 ) – w taki prosty sposób możemy znacznie ograniczyć możliwość przedostawania się bakterii chorobotwórczych do naszego organizmu.
Jak dezynfekować deskę do krojenia?
Aby zdezynfekować deskę, należy posypać ją grubo solą i zostawić na noc. Sól dezynfekuje i likwiduje zapachy. Następnego dnia wyszorować połówką cytryny i dokładnie opłukać.
Jak wybrać deskę do krojenia?
Moje ulubione to zdecydowanie deski bambusowe. Drewniane lubię wykorzystywać do serwowania serów,wędlin, pasztetów. Z plastikowych korzystam najczęściej do krojenia warzyw i owoców. Szklane jedynie dekoracyjnie i bardzo rzadko.
Bambusowa
Plusy:
- lekka
- nie chłonie wody
- szybko schnie
- nie chłonie zapachów
- nie niszczy noży
- ekologiczna
Minusy:
- nie można myć w zmywarce
- mniej wytrzymała od drewnianej
Drewniana
Plusy:
- antybakteryjna (drewno ma właściwości bakteriobójcze, ale należy je dokładnie wyszorować po umyciu)
- trwała
- nie tępi noża
- naturalna
- ładnie wygląda
- idealna do krojenia pieczywa
- może służyć do serwowania potraw
Minusy
- łatwość się odbarwiają
- przejmują zapachy
- nie można myć w zmywarce
- ciężkie
Jak dbać o deskę drewnianą:
Należy ją zamimpregnować i od czasu do czasu, aby przedłużyć jej trwałość olejować (natrzeć zwykłem olejem spożywczym). Po każdym użyciu, umyć dokładnie i wytrzeć do sucha.
Szklane/marmurowe
Plusy:
- higieniczne
- wytrzymałe
- łatwe do umycia, także w zmywarkach
- bardzo twarde i wyjątkowo odporne na nacięcia
Minusy:
- szybko tępią, a nawet niszczą noże
- podczas krojenia słychać nieprzyjemny dźwięk tarcia metalu o szkło
- nóż może się ślizgać przez co łatwiej się skaleczyć
Na rynku można już znaleźć takie deski z podziałem na kategorie. np.
Z tworzywa sztucznego
Plusy:
- można myć zmywarce
- używać środków czystości
- nie niszczą noży
- są tanie
Minusy:
- szybko się niszczą
- mało higieniczne
- po dłuższym użyciu wyglądają nieestetycznie
Na rynku można znaleźć sporo fajnych zestawów desek do krojenia np.
Joseph Joseph
Byłam nimi zachwycona dopóki nie zobaczyłam ile kosztują, chociaż jak wygram w totka to sobie chyba takie sprawię 😉
Oraz tańsze zamienniki
Ciekawostka:
W gastronomii stosuje się aż 6 rodzajów (kolorów) desek:
- Czerwony – przeznaczony do surowego mięsa
- Niebieski – przeznaczony do surowych ryb, owoców morza
- Zielony – przeznaczony do warzyw i owoców
- Żółty – przeznaczony do drobiu surowego
- Brązowy – przeznaczony do mięsa gotowanego i wędlin
- Biały – przeznaczony do nabiału i pieczywa