Zimowa granola

swiateczna_granola_musli

W tym roku ze względów ekonomicznych jednogłośnie postanowiliśmy nie robić sobie prezentów. Wyjątkiem były dzieci.

Moja Babcia jak zwykle w święta kolędowała po rodzinie. Panikowała oczywiście, że jak to bez prezentów?

Wykombinowałam, że narobimy domowej granoli. Tym bardziej, że większość składników już miałyśmy pod ręką. Pozostało tylko nałupać orzechów. Nie na darmo mamy 3 drzewa orzechowe w ogrodzie.

Babcia niczym Kopciuszek nałupała michę orzechów. Starczyło jeszcze do babeczek z kajmakiem.

Na wyczucie wrzucałam składniki granoli do miski. Upiekłam wszystko w piekarniku. Rozsypałam do ozdobnych słoików, które kupiłam do pikli, ale tego lata zabrakło czasu na zaprawy. Może to i dobrze, bo nie miałabym w co zapakować prezentów homemade. Miałam dołączyć ozdobne etykiety, które wysłała mi Agnieszka z Mrs.PolkaDot, ale babcia zdążyła wcześniej rozdać wszystko.

No, ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Każdy obdarowany zachwycał się domową granolą. Wczoraj zrobiłam drugą porcje na specjalne życzenie.

Moja siostra powiedziała „Już mi żadne musli nie smakuje, jak spróbowałam twojej granoli”

Wykonanie banalnie proste, a efekt powalający (no może trochę przesadziłam). Z jednej porcji wychodzi 1 ½ l.

Polecam zrobić od razu 4 porcje.

Granolę dodajmy do jogurtu, mleka, lodów i deserów.

Załączam oczywiście cudowne Etykiety od Agnieszki „Polki” która tworzy mojego ulubionego bloga Mrs.PolkaDot.

Zimowa granola homemade

Składniki:

  • 1/2 szkl. otrębów owsianych
  • 1 szkl. płatków owsianych górskich
  • 1 szkl. płatków orkiszowych (mogą być inne np. jaglane, żytnie)
  • 1 szkl. żurawiny suszonej
  • 1 szkl. orzechów włoskich
  • ¼ szkl. skórki pomarańczowej
  • ¼ szkl. oleju rzepakowego
  • ¼ szkl. miodu płynnego
  • ¼ szkl. cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru suszonego

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj wszystkie składniki oprócz żurawiny i skórki pomarańczowej.
  2. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wysyp wymieszaną zawartość.
  3. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 min mieszając co jakiś czas (gdy robisz 2 porcję piecz 60 min) pod koniec pieczenia lub już po upieczeniu dodaj żurawinę i skórkę pomarańczową ( chwila nieuwagi i owoce się przypalają)
  4. Poczekaj aż przestygnie i przełóż do suchego pojemnika.

musli_homamade

 

swiateczna_granola_musli

 

zimowa_swiateczna_granola

zimowa_granola

 

Etykiety od Mrs.PolkaDot

EtykietyEtykiety

Etykiety w formacie PDF

OlaKombinuje

Nieperfekcyjna matka dwóch chłopaków, notoryczna słomiana wdowa, zdeterminowana pani domu, niepoprawna marzycielka. Kombinująca jak nakarmić rodzinę i przyjaciół, utrzymać zadbany, czysty i rodzinny dom oraz jak spełniać marzenia te małe i te całkiem duże.

Komentarzy: 4

  1. Wstyd się przyznać ale do dziś nie wiedziałam co to jest granola. Ale już wiem i na pewno zrobię ją sama! Bo zapewne jest strasznie smaczna 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *