Sałatka z makaronem i pieczarką marynowaną

Potrzeba matką wynalazków…

Kilka dni temu, moja znajoma odchodziła na emeryturę i poprosiła mnie o pomoc w przygotowaniu małego bufetu dla znajomych z pracy. Ona zajęła się potrawami na ciepło, na mojej głowie natomiast były zimne zakąski.

Zaplanowałam że zrobię potrawy, które są hitami na naszych rodzinnych imprezach:

Wtedy Pani Ala stwierdziła, że przydałaby się jeszcze jakaś sałatka.

– Pani Alu, ale jaka?

– Ola wymyśl coś. Ty zawsze coś wymyślisz.

Bardzo rzadko kombinuje nowe potrawy w takich sytuacjach. Zazwyczaj wybieram wcześniej sprawdzone przepisy. Tym razem jednak zaryzykowałam. Wykorzystałam składniki, które praktycznie zawsze mam w domu i wyszła przepyszna sałatka. Poleca się na wszystkie rodzinne imprezki i inne party, czy też to mężowego lunch boxu.

Sałatka makaronowa z marynowaną pieczarką

Składniki:

  • 3 szkl. ugotowanego makaronu (u mnie kokardki)
  • garść pieczarek marynowanych (pokrojone na plasterki)
  • 6-7 dużych ogórków konserwowych (pokrojonych w kostkę)
  • 1 papryka żółta (pokrojona w kostkę)
  • 1 papryka czerwona (pokrojona w kostkę)
  • 1/2 białej części pora (pokrojona drobno)
  • 1 puszka czerwonej fasoli (odsączona i przepłukana na sitku)
  • 2 łyżki koperku posiekanego
  • 3 łyżki ketchupu
  • 4-5 łyżek majonezu
  • pieprz, sól i czosnek granulowany do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj wszystkie składniki w misce i dopraw do smaku. Tuż przed podaniem można wmieszać do niej jeszcze łyżkę śmietany lub jogurtu naturalnego, aby była bardziej wilgotna.

Smacznego 🙂

OlaKombinuje

OlaKombinuje

Nieperfekcyjna matka dwóch chłopaków, notoryczna słomiana wdowa, zdeterminowana pani domu, niepoprawna marzycielka. Kombinująca jak nakarmić rodzinę i przyjaciół, utrzymać zadbany, czysty i rodzinny dom oraz jak spełniać marzenia te małe i te całkiem duże.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *