GOTUJE,Wpis

Letnia granola

Letnia Granola

Najmocniej przepraszam za mój opóźniony zapłon… Na blogu jest już Zimowa (pachnąca cynamonem) i Jesienna (z posmakiem dyni) i teraz prawie na ostatni dzwonek pojawia się LETNIA GRANOLA…

Od kiedy poszłam do pracy to dni mijają mi jakoś szybciej, zdecydowanie za szybko.

Dopiero co zaczynały się Wakacje, a już dziś odprowadziłam moich chłopaków do szkoły i przedszkola. Mam nadzieję, że ostatnie dni lata będą dla nas łaskawe i pośmigamy sobie jesze w krótkim rękawku i sandałach, bo nie spieszno mi do kurtek i płaszczy.

Letnia Granola

Składniki:

  • 4 szkl. Płatków owsianych
  • 1 szkl. Wiórków kokosowyc
  • 1 szkl. Ziaren słonecznika
  • 2-3 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • Garść suszonych letni owoców (np. Mango, wiśnia, truskawka, ananas, malina, morela)
  • Płatki kokosowe (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  2. Płatki, słonecznik i wiórki wymieszać w misce. Dodać miód i olej kokosowy i ponownie wymieszać. Blaszkę z piekarnik wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać granole i rozłożyć ja równomiernie. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Co co jakiś czas mieszać aby się nie przypaliła. Gdy się zarumieni wyłączyć piekarnik.
  3. Do ciepłej graoli dodać pokrojone suszone owoce i płatki kokosowe ( u mnie mango, wiśnia i jagody goji).
  4. Wstawić ponownie do ciepłego piekarnika. Studzić przy uchylonych drzwiczakach.
  5. Zajadać z jogurtem naturalnym, mlekiem, lodami lub na sucho. Jak kto lubi.

Ja uwielbiam jeść granole z musem malinowym i jogurtem naturalnym.

Smacznego 🙂

OlaKombinuje

OlaKombinuje

Nieperfekcyjna matka dwóch chłopaków, notoryczna słomiana wdowa, zdeterminowana pani domu, niepoprawna marzycielka. Kombinująca jak nakarmić rodzinę i przyjaciół, utrzymać zadbany, czysty i rodzinny dom oraz jak spełniać marzenia te małe i te całkiem duże.

Możesz również polubić…