Letnia Granola
Najmocniej przepraszam za mój opóźniony zapłon… Na blogu jest już Zimowa (pachnąca cynamonem) i Jesienna (z posmakiem dyni) i teraz prawie na ostatni dzwonek pojawia się LETNIA GRANOLA…
Od kiedy poszłam do pracy to dni mijają mi jakoś szybciej, zdecydowanie za szybko.
Dopiero co zaczynały się Wakacje, a już dziś odprowadziłam moich chłopaków do szkoły i przedszkola. Mam nadzieję, że ostatnie dni lata będą dla nas łaskawe i pośmigamy sobie jesze w krótkim rękawku i sandałach, bo nie spieszno mi do kurtek i płaszczy.
Letnia Granola
Składniki:
- 4 szkl. Płatków owsianych
- 1 szkl. Wiórków kokosowyc
- 1 szkl. Ziaren słonecznika
- 2-3 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju kokosowego
- Garść suszonych letni owoców (np. Mango, wiśnia, truskawka, ananas, malina, morela)
- Płatki kokosowe (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Płatki, słonecznik i wiórki wymieszać w misce. Dodać miód i olej kokosowy i ponownie wymieszać. Blaszkę z piekarnik wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać granole i rozłożyć ja równomiernie. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Co co jakiś czas mieszać aby się nie przypaliła. Gdy się zarumieni wyłączyć piekarnik.
- Do ciepłej graoli dodać pokrojone suszone owoce i płatki kokosowe ( u mnie mango, wiśnia i jagody goji).
- Wstawić ponownie do ciepłego piekarnika. Studzić przy uchylonych drzwiczakach.
- Zajadać z jogurtem naturalnym, mlekiem, lodami lub na sucho. Jak kto lubi.
Ja uwielbiam jeść granole z musem malinowym i jogurtem naturalnym.
Smacznego 🙂
OlaKombinuje