Z Ewą Chodakowską ćwiczę od dawna. Często korzystałam z jej pojedynczych przepisów, jednak bardzo rzadko z kompletnych jadłospisów. Na warsztatach w Poznaniu nawiązałam małą pogawędkę w toalecie z piękną dziewczyną, która miała idealne ciało. Wypytywałam ją jak co je i jak długo ćwiczy. Powiedziała, że je i ćwiczy to, co Ewa napisze na Facebooku. Czasem jada też słodycze czy fast fooda ale trzyma się jadłospisów Ewy. Wiele opinii „przeleciało” mi przed oczami: „drogie składniki”, „czasochłonne potrawy” i tak dalej.
Oczywiście znam wielu hejterów, którzy nawet jakby im ktoś za darmo gotował i podstawiał pod nos dietetyczne smaczne potrawy, to zawsze znajdą jakieś „ale”. Postanowiłam więc przekonać się na własnej skórze.
Założyłam, że w ramach oszczędności czasu i pieniędzy będę robiła jeden jadłospis na dwa dni. W sumie 3 jadłospisy na 6 dni. Niedziela jest moim dniem bez planowania posiłków poza obiadem, który jadam razem z rodzinką.
Sporządziłam listę zakupów na dwa dni (lista i kosztorys na dole strony). Koszt tego jadłospisu na dwa dni to 37,77 (ceny są zawyżone). Dodam, że jest to sezon zimowy, kiedy to warzywa i owoce są droższe. Nie liczyłam przypraw i dodatków, które mam w domu. Wydaje mi się, że niecałe 20 zł na całodzienne jedzenie to nie jest dużo. Jedna kanapka w Subwayu kosztuje około 10 zł, a zestaw w Macu ok 15 zł.
Zrobienie wszystkich posiłków na dwa dni zajęło mi 1,5 h (w międzyczasie robiłam zdjęcia).
Porcje na drugi dzień pakowałam w zamykane pojemniki lub owijałam folią. Wiecie jakie to wspaniałe uczucie wstać rano i mieć gotowe wszystkie posiłki dietetyczne na cały dzień. Już wiem dlaczego taki szał robią dietetyczne firmy cateringowe.
Poniżej zamieszczam jadłospis na jeden dzień (jeśli chcesz zrobić od razu na dwa – podwój wszystkie składniki). Na zdjęciach i w liście zakupów są składniki na dwa dni, a w nawiasach znajdziesz moje uwagi.
Mi osobiście bardzo smakowały wszystkie potrawy. Chociaż troszkę brakowało mi soli i sosów w sałatkach, ale jak ma być fit, to coś trzeba odpuścić. Jadłam co 2,5-4 godz. W ogóle nie odczuwałam głodu i nie miałam ochoty na podjadanie.
Śniadanie: owocowy twarożek z miodem (400kcal):
- 1 jabłko 160g
- 1 kiwi 75g
- 1 mandarynka 65g
- 1/2 kostki sera twarogowego półtłustego 100g
- 1 łyżeczka miodu 12g
- 1 kromka chleba żytniego razowego 35g
Owoce pokrój i dodaj do twarogu, wymieszaj je i polej miodem. Podawaj z pieczywem.
(ja użyłam jednego dużego jabłka i jednej mandarynki na dwie porcje)
II śniadanie: mozzarella z rukolą, pestkami i pomidorkami (250kcal):
- 1/2 sera mozzarella 60g
- 2 garści rukoli 40g
- 1 garść pomidorków koktajlowych 100g
- 1 łyżka pestek dyni 10g
- 1 łyżka octu balsamicznego 8g (użyłam kremu balsamicznego z Modeny)
Mozzarellę pokrój w plasterki, połóż na niej rukolę, kawałki pomidorków. Dopraw pieprzem i skrop octem, a na koniec posyp uprażonymi pestkami.
Obiad: tortilla z kaszą bulgur, jajkiem i warzywami (550kcal):
- 1 placek tortilli pełnoziarnistej 60g
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy bulgur 80g
- 1/4 szklanki fasoli czerwonej 40g
- 1 jajko ugotowane na twardo50g
- 1/2 ogórka zielonego 90g
- 1/2 małej cebuli 20g
- 1 łyżka oliwy z oliwek 10g
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 125g
- 1 ząbek czosnku 5g
Cebulę zeszklij na oliwie, dodaj fasolę. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj z kaszą oraz jajkiem i ogórkiem pokrojonym w kostkę. Farsz połóż na tortilli i zawiń ją dowolnie. Do jogurtu dodaj czosnek oraz ulubione przyprawy i podawaj w formie sosu.
(ja dodałam jajko od razu na patelnie i taką „jajecznice” położyłam na tortilli. Z ogórka, jogurtu naturalnego i czosnku zrobiłam mizerię)
Podwieczorek: koktajl bananowy z cynamonem i syropem klonowym (250kcal):
- 1 banan 140g
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 125g
- 1 łyżeczka cynamonu 4g
- 1 łyżka syropu klonowego 10g
Banana zblenduj z jogurtem, syropem klonowym i cynamonem.
(użyłam jednego dużego banana, wyszedł z tego bardziej jogurt niż koktajl)
Kolacja: sałatka ze szpinakiem, ricottą, marchewką, papryką i oliwkami (350kcal):
- 2 garści szpinaku 50g
- 2 łyżki sera ricotta 40g
- 1 marchewka 50g
- 1/2 małej papryki 60g
- 2 łyżki oliwy z oliwek 20g
- 1 łyżka soku z cytryny 10g
- 1 garść czarnych oliwek 45g (zapomniałam dodać)
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich 4g
Marchewkę i paprykę pokrój wedle uznania, dodaj do nich oliwki, szpinak i ricottę. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny i ziołami prowansalskimi, polej nią warzywa.
(zamiast szpinaku użyłam roszponki, jedną dużą marchewkę starłam na tarce)
Komplet posiłków na drugi dzień
Lista składników
Nazwa |
Waga |
Cena
(w przybliżeniu) |
Jabłko x 2 | 320 g | 0,8 zł |
Kiwi x 2 | 150 g | 3 zł |
Mandarynka x 2 | 130 g | 1 zł |
Banan x 2 | 280 g | 1,5 zł |
Cytryna 1/2 | 0,5 zł | |
4 garści rukoli | Jedno opakowanie z „Biedronki” | 3,99 zł |
4 garści roszponki | Jedno opakowanie z „Biedronki” | 3,99 zł |
2 garści pomidorków koktajlowych | 200 g | 3 zł |
1ogórki zielone | 180 g | 3,5 zł |
1 mała papryka | 120 g | 1,5 zł |
1 mała cebula | 0,1 zł | |
2 ząbki czosnku | 0,1 zł | |
2 łyżki pestek dyni | 20 g | 0,5 zł |
Czarne oliwki 2 garści | 90 g | 1,5 zł |
Chleb pełnoziarnisty 2 kromki | 70 g | 0,6 zł |
Czerwona fasola konserwowa ½ szkl | 80 g (ok 1/2 puszki) | 1 zł |
Kasza bulgur | 1 szkl ugotowanej kaszy (1/2 szkl suchej) | 1 zł |
Tortilla pełnoziarnista x 2 | 60 g sztuka | 3,2 zł |
Jogurty naturalne 2 po 250 ml | 500 ml | 2 zł |
Jajka x 2 | 1,2 zł | |
Twaróg półtłusty x 2 | 200 g | 2,49 |
Ricotta 4 łyżki | 80 g (ok 1/3 opakowania) | 1,3 zł |
Miód 2 łyżeczki | 24 g | |
Ocet balsamiczny 2 łyżki | ||
Syrop klonowy 2 łyżki | ||
Oliwa 4 łyżki | ||
Pieprz, sól, papryka w proszku, zioła prowansalskie | ||
suma | 37,77 |
Części składników, które zostały z przygotowania jadłospisów wykorzystałam w niedzielę. Z warzyw zrobiłam kombinowaną sałatkę na kolację. Z serka ricotta fit placuszki do kawy. Resztę chleba i tortilli zamroziłam (przełożyłam placki papierem do pieczenia) i wykorzystam sobie do innych jadłospisów.
Dajcie znać czy podobał się Wam wpis i czy chcecie więcej fit jadłospisów;)
Ten jadłospis pochodzi z FB Ewy Chodakowskiej więcej znajdziecie na jej profilu.