Syrop miętowy

Kolejne odkrycie tego lata!

Wiem, wiem, że zawsze nazywam tak nowe przepisy, ale jak inaczej nazwać recepturę, którą chciałbyś przekazywać z pokolenia na pokolenie.

Genialny syrop miętowy, który jest idealnym dodatkiem do orzeźwiającej lemoniady, piwa czy drinka.

Na ostatniej rodzinnej imprezie nie nadążałam dorabiać miętowej lemoniady, która schodziła błyskawicznie.

W tym roku zrobiłam już 2 porządne porcje na zimę. Jeśli macie mięte w ogródku to zróbcie ten syrop koniecznie. Gwarantuje, że nie pożałujecie.

Syrop z mięty

Składniki:

  • 2 porządne garście świeżej mięty
  • 3 litry wody
  • 2 kwaski cytrynowe
  • 4 cytryny
  • 2 kg cukru

Sposób przygotowania:

  1. Wodę zagotować z kwaskami cytrynowymi i zalać mięte. Przykryć garnek pokrywką i odstawić na 24 godziny.
  2. Po 24 godzinach dcedzić zapar przez sitko.
  3. Dodać sok z 4 cytryn i 2 kg cukru. Zagotować i wlać gorące do czystych słoików. Nie trzeba zagotowywać, słoiki powinny same „złapać”.

Orzeźwiająca Lemoniada

  • 2 plastry pomarańczy
  • 2 plastry cytryny
  • 2 plastry limonki
  • kilka gałązek świeżej mięty
  • woda gazowana
  • kostki lodu
  • syrop miętowy (według upodobań)
  1. Zalać wszystkie składniki wodą gazowaną i raczyć się orzeźwiającą lemoniadą.

 

Smacznego 🙂

OlaKombinuje

OlaKombinuje

Nieperfekcyjna matka dwóch chłopaków, notoryczna słomiana wdowa, zdeterminowana pani domu, niepoprawna marzycielka. Kombinująca jak nakarmić rodzinę i przyjaciół, utrzymać zadbany, czysty i rodzinny dom oraz jak spełniać marzenia te małe i te całkiem duże.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *