Urządzając swój dom, nie raz stajemy przed dylematem: co jest w nim niezbędne, co się przyda i bez czego można się obejść, a co warto mieć? Postaram się Wam pokazać, jak najpraktyczniej wyposażyć swój dom, aby go dobrze zorganizować i nie zagracić niepotrzebnymi rzeczami. Dzisiaj na tapecie kuchnia i garnki.
Garnki i patelnie w domu. Co warto mieć i jak to zorganizować?
Nie znam domu, w którym nie byłoby ani jednego garnka. No sorry, nawet jak ktoś twierdzi, że nie gotuje to musi coś jeść. Nawet pierogi z paczki należy podgotować w garnku. Nie wyobrażam sobie, jak można bez nich funkcjonować. Załóżmy zatem, że nie ma tu osoby, która zamierza jadać jedynie na mieście lub dań odgrzewanych w mikrofali czy piekarniku. Jeśli takowa to czyta, to proszę sobie odpuścić dalsze czytanie, bo właśnie wybieramy się po garnki i patelnie.
Co trzeba mieć.
Nawet jeśli nie jesteś mistrzem patelni i spaliłeś już nie jeden obiad, to w Twojej kuchni musi się znaleźć kilka niezbędnych pozycji, dzięki którym przygotujesz posiłek dla siebie i/lub swojej rodziny.
- 1 duży i/lub średni garnek ( w którym ugotujesz np. ziemniaki lub makaron)
- 1 mały garnek i/lub rondelek (do ugotowania mleka/jajek czy podgrzania gotowych potraw)
- 1 patelnia (najlepsza będzie taka z nieprzywierającą powłoką i najlepiej z pokrywką, będzie wtedy mogła posłużyć jako dodatkowy garnek. Na patelni usmażysz, uprażysz a nawet ugotujesz, bez patelni ani rusz)
Co warto mieć?
Jeśli lubisz spędzać czas przy garach, testować nowe przepisy i karmić swoją rodzinkę rozmaitymi pysznościami własnej produkcji, to twoja kuchnia wymaga już większego zaopatrzenia.
- 1 porządny komplet garnków (oczywiście w dobrej jakości i w rozsądnej cenie, nie daj się nabrać na gary za kilka tysięcy złotych podejrzanego pochodzenia. Możesz też sam skomponować odpowiedni dla ciebie zestaw np. 1 rondelek 1l, 1 garnek, 1x garnek/rondelek 2litrowy, 1x garnek 3 litrowy, 1x garnek 5 litrowy)
- co najmniej 2 dobrej jakości patelnie- o różnych rozmiarach jedna koniecznie z pokrywką.
- 1 brytfanna/gęsiarka rozmiar dobierz na średniej wielkosci kurę. ( do pieczenia mięs, gołąbków, kapusty pieczonej itp.)
Co fajnie mieć?
Jeśli tak jak ja uwielbiasz kucharzenie i masz niezłego fioła na punkcie swojej kuchni, to twoja lista garów musi się powiększyć, aby móc przygotowywać coraz wymyślniejsze dania. Do zestawu „Warto mieć” dołóż wybrane rzeczy z poniższej listy:
- garnek do gotowania mleka- taki, który nie kipi, przydałby mi się również
- patelnia typu wok – typowa do dań kuchni azjatyckiej, ja dopiero niedawno nabyłam wok z powłoką ceramiczną i jestem zachwycona. Nie wyobrażam już sobie funkcjonowania bez tej patelni. Można smażyć w bardzo wysokiej temperaturze i potrawy nie przywierają. Dania sty-fry robi się dosłownie w kilka chwil
- patelnia do naleśników- jeśli lubicie naleśniki to ta patelnia ułatwi Wam życie, usmażycie na niej kształtne naleśniki w kilka chwil.
- wielki gar np. 10litrowy- przydaje się do gotowania bigosu i zup na większe imprezy
- szybkowar- kto raz pozna czar szybkowaru, nie będzie mógł wyobrazić sobie bez niego funcjonowania. Ja dawniej żyłam bez niego, jednak dzisiaj już nie zrezygnowałabym z niego za nic w świecie. Dzięki szybkowarowi można ekspresowo ugotować bulion, warzywa na sałatkę, kapustę do krokietów, golonkę na galart i wiele innych.
- garnek rzymski/gliniany – jeszcze się takiego nie dorobiłam, ale podobno super sprawa. Jak będę miała okazję wytestować to podzielę się z Wami wrażeniami.
- patelnia grillowa- osobiście nie przepadam za tymi patelniami, albo trafiłam na beznadziejny egzemplarz. Wiem jednak, że wielu kucharzy nie może się bez nich obejść na co dzień więc coś musi w nich być
- garnek/wkład do gotowania na parze (nie muszę chyba zachwalać najdrowszej metody gotowania-parowania)
Co ja posiadam?
Wydaje mi się, że jestem jakimś chomikiem garnkowym bo mam ich całą szafę.
Na razie posiadam : 3 rondelki, chyba z 6 średnich garnków, 1 duży garnek, 1 szybkowar, 3 brytfanny w tym 1 po babci (najlepsza, wejdzie w nią cała średnia gęś), 1 mała patelnia, 2 duże patelnie, 1 patelnie z pokrywką, 1 wok.
Przymierzam się do wymiany starych garnków, ponieważ większość otrzymałam w „spadku’ po babci i ciotkach. Bardzo dużo z nich jest bardzo zużyta (brakuje uszu i pokrywek). Na razie wystarczają mi w zupełności, ale niebawem zamierzam wyposażyć swoją kuchnie w porządne garnki. Nie zdecydowałam się jeszcze na nic konkretnego. Chce kupić coś na lata, a wiadomo, że taki kompletny zestaw garnków trochę kosztuje. Jeśli macie jakieś sprawdzone garnki to podeślijcie mi nazwy.
Garnki już mamy, teraz pora je zorganizować w domu. Ja przeznaczyłam szafkę narożną na garnki i patelnie i jak na razie jest to chyba najbardziej praktyczne rozwiązanie. Wkladam garnek w garnek, a pokrywki umieszczam w stojak z Ikei.
Poniżej kilka inspiracji z sieci. Jeśli jesteście na etapie planowania swojej kuchni możecie odpatrzyć kilka genialnych pomysłów.