Kolejne odkrycie tego lata!
Wiem, wiem, że zawsze nazywam tak nowe przepisy, ale jak inaczej nazwać recepturę, którą chciałbyś przekazywać z pokolenia na pokolenie.
Genialny syrop miętowy, który jest idealnym dodatkiem do orzeźwiającej lemoniady, piwa czy drinka.
Na ostatniej rodzinnej imprezie nie nadążałam dorabiać miętowej lemoniady, która schodziła błyskawicznie.
W tym roku zrobiłam już 2 porządne porcje na zimę. Jeśli macie mięte w ogródku to zróbcie ten syrop koniecznie. Gwarantuje, że nie pożałujecie.
Syrop z mięty
Składniki:
- 2 porządne garście świeżej mięty
- 3 litry wody
- 2 kwaski cytrynowe
- 4 cytryny
- 2 kg cukru
Sposób przygotowania:
- Wodę zagotować z kwaskami cytrynowymi i zalać mięte. Przykryć garnek pokrywką i odstawić na 24 godziny.
- Po 24 godzinach dcedzić zapar przez sitko.
- Dodać sok z 4 cytryn i 2 kg cukru. Zagotować i wlać gorące do czystych słoików. Nie trzeba zagotowywać, słoiki powinny same „złapać”.
Orzeźwiająca Lemoniada
- 2 plastry pomarańczy
- 2 plastry cytryny
- 2 plastry limonki
- kilka gałązek świeżej mięty
- woda gazowana
- kostki lodu
- syrop miętowy (według upodobań)
- Zalać wszystkie składniki wodą gazowaną i raczyć się orzeźwiającą lemoniadą.
Smacznego 🙂