Jestem wielką fanką Instagrama. Poznałam dzięki niemu wiele ciekawych profili i blogów.
Przez przypadek trafiłam na bloga mojej imienniczki Kuchnia bon appetit
Ola jest pasjonatką gotowania i studentką dietetyki. Gdy dodała zdjęcie tarty ziemniaczanej na Insta, moje ślinianki oszalały. Kiedy dowiedziałam się, że jest to dietetyczne danie, to od razu zakupiłam składniki i wytestowałam.
Przepis lekko zmodyfikowałam i dzielę się nim dziś z Wami.
Tarta ziemniaczana 4 porcje
Spód
Składniki:
- ½ kg ziemniaków (ugotowanych i zmielonych/przeciśniętych przez praskę)
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- Rozmaryn, pieprz, sól (lub inne przyprawy)
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki wymieszać z jajkiem i mąką. Doprawić solą, pieprzem i rozmarynem (płaska łyżeczka).
- Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10-15 min (wierzch musi być dobrze podpieczony).
Dodatki
- 1 łyżka pesto (u mnie czerwone)
- 1 mała cukinia
- 1 łyżeczka oliwy
- 250 g pieczarek
- 4 suszone pomidory z zalewy
- 1 kulka mozzarelli
- ½ czerwonej cebuli
- Pieczarki pokroić i przesmażyć na łyżeczce oliwy. Odcedzić i przestudzić.
- Cukinie, suszone pomidory i cebule pokroić na plasterki.
- Mozzarelle pokroić w kostkę.
Sposób przygotowania:
- Podpieczony spód posmaruj pesto. Wyłóż pieczarki, cukinie, suszone pomidory i cebulkę. Posyp mozzarellą.
- Wstaw do piekarnika i piecz około 20 min.
Smacznego 🙂
OlaKombinuje