Jak mrozić warzywa i owoce

Ostatnio miałam przyjemność wraz z dietetyk Ewą Kurowską opowiadać w Pytaniu na śniadanie o mrożeniu warzyw i owoców.

Uwielbiam mrożonki i bardzo często z nich korzystam. Nie ma co się obawiać, że są gorszej jakości. Co więcej, warzywa i owoce mrożone są w szczycie sezonu, kiedy są najsmaczniejsze, najtańsze i najzdrowsze. Mają o wiele mniej chemii niż te „świeże” kupowane poza sezonem, więc nie dajcie się nabrać, zimą i wczesną wiosną kupujcie lepiej mrożonki.

Możecie również mrozić w domu swoje ulubione warzywa i owoce, a potem wykorzystać je w jesienno-zimowe dni.

Ja mrożę głównie owoce: borówki, maliny, porzeczki, śliwki, wiśnie, winogrona (te do schładzania wina 😉 ). Zioła takie jak koper czy natkę pietruszki mrożę wręcz hurtowo. Warzywa mrożę znacznie rzadziej, gdyż nie posiadam własnego warzywniaka i jak miałabym kupować i przechowywać je w zamrażarce to wolę kupić na bieżąco mrożonkę. Jeśli macie ochotę zaopatrzyć swoja zamrażarkę w sezonowe frukta, a nie wiecie jak się do tego zabrać to zapraszam do lektury.

Mrożenie warzyw i owoców

Kiedy mrozić?

Ja osobiście mrożę owoce i warzywa, tylko wtedy kiedy mam do nich darmowy dostęp lub kiedy mam możliwość taniego zakupu z pewnego źródła. Nie opłaca się kupować świeżych rzeczy w normalnych cenach, aby je mrozić. Znacznie taniej i ekonomiczniej wyjdzie, wtedy kupić raz na jakiś czas mrożonkę.

Co mrozić?

Zamrozić można praktycznie wszystko, jednak nie polecam mrozić warzyw i owoców, które mają w sobie dużo wody. Po rozmrożeniu nie będą się nadawać do niczego innego niż na „paciaję” jednogarnkową. Więc umówmy się, że mrozimy wszystko co lubimy i chcemy zachować za zimowy czas, poza:

Owoce:

  • arbuz
  • kiwi
  • papaja
  • pomarańcza
  • grejpfrut

Warzywa:

  • ogórki
  • sałaty (lodowa, rukola, roszponka)
  • pomidory
  • bakłażan
  • czosnek
  • ziemniak

W czym mrozić?

Polecam kupić specjalne woreczki strunowe, które zajmują mało miejsca i od razu widzimy co jest w środku. Można również wykorzystać puste pudełka po lodach, ale ostrzegam że czasem można się nieźle zawieźć licząc na lody, a tam fasola.

Jak mrozić?

Owoce:

Owoce myjemy (poza malinami i jeżynami, je tylko oczyszczam) i wypestkujemy ( jeśli jest taka potrzeba), osuszamy na sitku i następnie na ręczniku papierowym. Gdy są mokre mogłyby się posklejać w jedną bryłę. Tackę lub blaszkę (taką która się zmieści w zamrażarce) wykładamy papierem do pieczenia. Owoce rozkładamy na tacy i wkładamy do zamrażarki. Co kilka godzin, wyciągamy tackę i delikatnie potrząsamy, aby owoce się nie posklejały. Następnie przekładamy do woreczków lub pudełek plastikowych.

Warzywa:

Warzywa dokładnie myjemy, osuszamy, obieramy i łuskamy jeśli jest taka potrzeba. Możemy je również pokroić na mniejsze kawałki.  Ja osobiście nie blanszuje warzyw, ponieważ szkoda mi na to czasu. Podobnie jak owoce, rozkładam na tacy i porcjuje, kiedy są lekko zamrożone.

Zioła:

Myjemy i osuszamy dokładnie. (Ja wykorzystuje wirówkę do sałaty) Siekamy i przesypujemy delikatnie do woreczków, ale nie ugniatamy, aby były sypkie kiedy będziemy z nich korzystać. Nie wyobrażam sobie gotowania bez ziół (natki pietruszki, kopru czy kolendry), a często te zamrożone skarby ratują moje potrawy przed nudą.

Dlaczego warto mrozić?

Nie ma nic lepszego niż dobrze zaopatrzona zamrażarka. Już nie raz się o tym przekonałam, kiedy miałam niespodziewanych gości. Można z nich wyczarować przepyszne desery: owocowe crumble z lodami, warstwowe desery, orzeźwiące smoothie i musy. Owoce można również chrupać na surowo , kiedy dopadnie nas ochotę na coś słodkiego, a staramy się dbać o wagę. Można wyczarować z nich pyszne ciasta np. Jogurtowe czy Malinowca. Warzywa mogą się przydać do przygotowania rozgrzewającego curry, orientalnych Stir-fry, kolorowych zapiekanek czy sycących zup.

Takie zamrożone owoce możecie wykorzystać do schładzania napoi na imprezkach, kiedy zabraknie Wam lodu w kostkach. Ja bardzo często używam mrożonych owoców do schładzania drinków i wina (nie rozwadniają, a pięknie się prezentują).

Tutaj możecie zobaczyć powtórkę odcinka o mrożeniu warzyw i owoców w Pytaniu na śniadanie klik

 

OlaKombinuje

Nieperfekcyjna matka dwóch chłopaków, notoryczna słomiana wdowa, zdeterminowana pani domu, niepoprawna marzycielka. Kombinująca jak nakarmić rodzinę i przyjaciół, utrzymać zadbany, czysty i rodzinny dom oraz jak spełniać marzenia te małe i te całkiem duże.

Komentarzy: 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *