Często, gdy buszuję po Instagramie, wpadają mi w oko przeróżne przepisy. Czasem je testuję, ale niestety bardzo często zapominam. Ostatnio na profilu Kwestia Smaku zauważyłam mega apetyczną surówkę. Traf chciał, że akurat miałam młodą kapustkę i przygotowałam ją do obiadu.
To jest chyba odkrycie roku. Co jakiś czas wpadam przez przypadek na jakiś smaczek, który okazuje się totalnym hitem. Zapisuję go potem do mojego pokancerowanego zeszytu z przepisami i staje się stałą pozycją w moim przepiśniku.
Chociaż surówkę robiłam po raz pierwszy, jestem w 100% przekonana, że będzie ona często gościła na naszym stole.
Oczywiście kilku testerów próbowało i każdy (nawet Ciotka nieznosząca suszonych pomidorów) stwierdziła, że „NORMALNIE REWELACJA”.
Surówkę poleca się do obiadów, ale też będzie super dodatkiem do grilowanych mięs.
Musztardowo- miodowa surówka z młodej kapusty
Składniki:
- 1/2 średniej młodej kapusty
- 6 suszonych pomidorów z oleju
- 1/2 cebuli czerwonej
Dresing
- 3 łyżeczki musztardy
- 2 łyżka miodu
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- 1 łyżeczka majonezu
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Kapustę poszatkować. Cebulkę pokroić w cienkie piórka, a suszone pomidory w plasterki.
- Kapustę wrzucić do dużej miski i trochę posolić. Następnie delikatnie ugnieść, aby zmiękła.
- Do kapusty dodać pokrojoną cebulkę i suszone pomidory.
- Składniki dresingu wymieszać.
- Polać salatkę dresingiem i wymieszać.
Smacznego 🙂
OlaKombinuje
Przepis zmodyfikowany lekko przeze mnie pochodzi ze strony Kwestia Smaku.