Placuszki z kurczakiem papryką i porem

placuszki6

Wcale nie miałam wstawiać tego przepisu, bo myślałam, że wszyscy go znają. Jednak kilka osób poprosiło, więc TADAM.

Zawsze robiłam na oko, ale tym razem spisałam proporcje i podrzucam Wam przepis na przystawkę, która zasmakuje każdemu.

Te placuszki to „must have” domowych i świątecznych imprez. Nadają się na domówki i uroczyste imprezy. Są pyszne i chyba więcej nie muszę o nich pisać. Jeśli jeszcze ich nie robiliście, to koniecznie nadróbcie, a potem dodajcie je do swojego imprezowego menu. Jak nie wiem co zrobić na przekąskę, to robię placuszki. Jeszcze nigdy się na nich nie zawiodłam. Znikają z talerza co do jednego.

Placuszki z kurczakiem, papryką i porem

placuszki4

Składniki:

  • 400 g mięsa z piersi kurczaka
  • 2 średnie papryki
  • 1 por (biała część)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 duże jajka
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

placuszki2

Sposób przygotowania:

  1. Mięso z piersi, paprykę i por pokroić w drobną kostkę.
  2. Jajka roztrzepać z mąką ziemniaczaną (1 łyżka mąki ziemniaczanej na 1 jajko).
  3. Dodać wszystkie składniki do jajek z mąką i wymieszać.
  4. Smażyć na rozgrzanym oleju. Na jednej porcji oleju można usmażyć maksymalnie 2 partie (po 5 średnich placuszków wchodzi na patelnie).

PLACUSZKI KOLAZ

Z tego przepisu wychodzi około 20 placuszków. Po wystudzeniu można je przechowywać do 3 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.

Sos do placuszków

  • 6 łyżek majonezu
  • 4 łyżki ketchupu
  • 1 mały ząbek czosnku
  1. Wszystko razem zmiksować i gotowe.

fil porada

Placuszki w powyższej wersji z pewnością nie należą do dań dietetycznych. Jednak spokojna głowa. Można je zrobić też w gofrownicy (takiej w kształcie serduszek). Na wysmarowaną olejem rozgrzaną gofrownicę należy nalać porcję ciasta. Nie za dużo, bo ciasto rośnie. Starać się nie otwierać gofrownicy w trakcie pieczenia. Osobiście testowałam i są równie pyszne, co smażone, a nie zawierają tłuszczu. Sos można zrobić z jogurtu naturalnego. Zdrowa i dietetyczna przekąska.

imprezowe triki

Jeśli chcesz przygotować placuszki na imprezkę. Spokojnie możesz je zrobić 1-2 dni wcześniej. Po wystudzeniu, przełóż do szczelnie zamkniętego pojemnika i przechowuj w lodówce. Sos również możesz zrobić wcześniej i przechowywać z słoiku w lodówce. W trakcie imprezy przełóż placuszki na talerz/półmisek i wstaw na chwilę do piekarnika lub mikrofalówki (aby je lekko podgrzać). Podawaj z sosem.

Smacznego 🙂

OlaKombinuje

placuszki5

Leonowi bardzo smakują 😉 „Ale boble” 

placuszki leon

OlaKombinuje

Nieperfekcyjna matka dwóch chłopaków, notoryczna słomiana wdowa, zdeterminowana pani domu, niepoprawna marzycielka. Kombinująca jak nakarmić rodzinę i przyjaciół, utrzymać zadbany, czysty i rodzinny dom oraz jak spełniać marzenia te małe i te całkiem duże.

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *