Pita a’la kebab

Gdy byłam w ciąży z Antkiem miałam niesamowitą fazę na fast-foody. Już Wam kiedyś pisałam, że po kryjomu jeździłam na kebaby i w efekcie w ostatnim miesiącu ciąży wyglądałam ja słonica.

Niestety pomimo porodu moja miłość do fast-foodów została. Mało tego cała męska część rodziny Gazdulskich również je uwielbia i pewnie, gdyby nie zdrowy rozsądek jedlibyśmy je codziennie.

Aby wilk był syty i owca cała stworzyliśmy sobie weekendowy rytuał „Sobota z fast-foodem”.

Czasem jadamy na mieście, jednak moje chłopaki twierdzą jednogłośnie, że „najlepsze fast foody to są w domu”, co  niesamowicie mnie cieszy. Chociaż czasem mam wrażenie, że prawiąc mi takie komplementy nieźle mną manipulują.

„Kochanie jak ty zrobisz burgery to normalnie lepszych nigdy nie jadłem. Właściwie już dawno ich nie było to może dziś sobie zjemy? Pojadę może po składniki i winko? Co ty na to? ”

 „Mama twoje nuggetsy smakują lepiej niż w McDonalds, więc po co jeździć jak można zrobić w domu no nie? Właśnie mama, a zrobisz?”

Dziś taka moja spolszczona wersja kebaba, ale według moich chłopaków, najlepszy domowy fast food zaraz za zdrowymi burgerami z piekarnika.

Sos a’la tzatziki

Składniki:

  • 1 ogórek zielony
  • Szczypta soli
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 szkl. jogurtu greckiego/ kwaśnej śmietany
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 50 g serka typu fromage
  • Pęczek koperku

Sposób przygotowania:

  1. Ogórka zetrzeć na tarce. Posolić odrobinę. Odczekać chwilę i odcisnąć z nadmiaru wody.
  2. Do  odciśniętego ogórka dodać posiekany lub starty na tarce ząbek czosnku.
  3. Dodać posiekany koperek i resztę składników.

Mięso a’la kebab

Składniki:

  • ½ białej części średniego pora
  • 1 ząbek czosnku
  • Podwójna pierś z kurczaka
  • Przyprawa gyros

Sposób przygotowania:

  1. Mięso z kurczaka pokrój w kostkę. Dopraw przyprawą do gyrosa i dolej trochę oleju.
  2. Smaż na rozgrzanej patelni.
  3. Gdy mięso jest już lekko podsmażone dodaj pokrojonego w kostkę pora i posiekany czosnek. Podsmażaj jeszcze chwilę.

Pita a’la kebab

Składniki: na 4 porcje

  • 4 bułki pita
  • 4 garści pokrojonej sałaty lodowej
  • Sos tzatziki
  • Mięso gyros

Składniki:

  1. Bułkę pita podpiecz w piekarniku lub tosterze.
  2. Zrób w niej kieszonkę.
  3. Wysmaruj sosem z dwóch stron.  Włóż mięso i sałatę lodową. Polej sosem i zajadaj.
  4. Zresztą zobacz jakie to proste.

Jeśli zapraszasz do siebie znajomych na luźny wieczór zaserwuj im taką Pite. Przygotuj sobie wszystkie składniki wcześniej, żeby nie stać przy garach, gdy goście będą już na miejscu.

Smacznego 🙂

OlaKombinuje

OlaKombinuje

Nieperfekcyjna matka dwóch chłopaków, notoryczna słomiana wdowa, zdeterminowana pani domu, niepoprawna marzycielka. Kombinująca jak nakarmić rodzinę i przyjaciół, utrzymać zadbany, czysty i rodzinny dom oraz jak spełniać marzenia te małe i te całkiem duże.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *