Organizacja produktów sypkich

Dzisiaj zabierzemy się za porządkowanie i organizację produktów sypkich. Nikt nie lubi rozsypanej mąki, klejących szuflad, przeterminowanych kasz, soli w cukiernicy ,moli spożywczych, czy (o zgrozo!) gryzoni. Aby uniknąć tych i innych przykrych niespodzianek związanych z wszelkimi produktami sypkimi w domu, należy je poprawnie przechowywać i dobrze zorganizować.

Poniżej podrzucam Wam kilka propozycji.

Jak przechowywać produkty sypkie?

Szczelne pojemniki

Jest to najlepszy sposób przechowywania. Produkty są szczelnie zamknięte przez co nie wietrzeją ani nie wilgotnieją. Dodatkowo ładnie wyglądają, są praktyczne w użytkowaniu i wytrzymałe. Minusem jest to, że pojemniki zajmują sporo miejsca w kuchennych szafkach i nie należą do najtańszych. Na rynku można kupić przeróżne pojemniki do przechowywania: małe, duże, z miarką, dozownikiem, podziałką. Każdy bez problemu znajdzie coś co będzie odpowiadało jego potrzebom. Często w marketach można trafić na promocje i kupić np. pojemniki na wagę.

Opakowania z odzysku

Jeśli macie ograniczony budżet to wykorzystajcie to co już macie w domu. Słoiki, plastikowe/szklane butelki, puszki po mleku. Takie opakowania są szczelne, tanie i łatwe w utrzymaniu czystości. Jeśli chcecie aby ładnie wyglądały zdejmijcie z nich naklejki i wydrukujcie ładne etykiety. Poniżej kilka genialnych rozwiązań z sieci

Woreczki strunowe

Przy typowo sypkich produktach jak mąka czy ryż nie będzie to praktyczne rozwiązanie, jednak są idealne do przechowywania ziaren i bakali (suszone owoce, orzechy, itp.) Ja zawsze po otwarciu paczki bakali przesypuje je do woreczków, nie wietrzeją i nie rozwalają się po szafkach.

Klamerki i klipsy

Jeśli nie macie ochoty bawić się w przesypywanie i oznaczanie, możecie zostawić je w oryginalnym opakowaniu/paczce. Nie rozrywajcie jednak paczuszek, gdyż grozi to rozsypaniem zawartości po całej kuchni. Użyjcie nożyzek równo odcięta paczka lepiej wygląda i wygodniej się z niej korzysta. Chowając takie opakowanie do szafki należy pamiętać o szczelnym zamknięciu. Możecie użyć klamerek do bielizny, spinaczy biurowych lub specjalnych klipsów/suwaków do zamykania.

Jak oznaczać.

Aby uniknąć pomyłek, warto każdy produkt opisać. Zaznaczyć co jest w środku i jaka jest data przydatności. Najlepiej nakleić etykietę z nazwą lub też oznaczyć niezmywalnym pisakiem (o ile macie ładny charakter pisma, u mnie to odpada). Datę przydatności można wyciąć z opakowania i wrzucić do pudełka.

OlaKombinuje

OlaKombinuje

Nieperfekcyjna matka dwóch chłopaków, notoryczna słomiana wdowa, zdeterminowana pani domu, niepoprawna marzycielka. Kombinująca jak nakarmić rodzinę i przyjaciół, utrzymać zadbany, czysty i rodzinny dom oraz jak spełniać marzenia te małe i te całkiem duże.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *