Od kiedy jestem „słomianą wdową” mającą na stanie dwójkę dzieci, często zdarza mi się „chodzić na skróty”. Najczęściej kombinuje, jak najszybciej przygotować szybki posiłek.
Antek zazwyczaj jada obiady w przedszkolu, ale mam jeszcze w domu małego głodomora Leona. On nie przegapi pory jedzenia. Gdy powiem „Leon obiad”, on w kilka sekund zasiada przy stole z łyżką lub widelcem. Muszę się pilnować, żeby nie zawołać go za wcześnie. Gdy obiad jest jeszcze nie gotowy do podania żarłokowi (za gorący/niepokrojony), to urządza niezłą zadymkę . Wali łyżką/widelcem po stole i drze się w niebogłosy:
„Mama obad daj”, „mama mniam mniam”, „obad obad obad!!!”
Czasem mam taki dzień, że nie wiem w co ręce włożyć. Obiad jednak musi być, bo Leon głodny to Leon zły.
Wtedy robię szybką zupkę na domowej kostce rosołowej. Wystarczy kilka składników i pożywna zupka dla głodomora jest gotowa w pół godziny.
Dzisiaj przepis na ekspresową zupę pomidorową
Składniki:
- 1 ½ l bulionu z domowej kostki rosołowej
- ½ fileta z piersi (ok 100g)
- 2 małe marchewki
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 50 ml słodkiej śmietanki (u mnie 12%)
- 1 łyżeczka cukru
- Pieprz i sól (opcjonalnie)
- Natka pietruszki (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Bulion zagotuj
- W międzyczasie obraną marchewkę i pierś pokrój w drobną kostkę
- Gdy zupa zacznie wrzeć wrzuć marchewkę i mięso
- Gdy marchewka będzie miękka (po około 20 min) dodaj koncentrat pomidorowy
- Dopraw do smaku cukrem/solą/pieprzem
- Wlej śmietankę i zamieszaj. (jeśli się obawiasz, że śmietana się zważy to ją zahartuj. Dolej trochę gorącej zupy do śmietanki, zamieszaj i wlej do zupy)
- Podawaj z makaronem lub grzankami.
Smacznego 🙂