W moim domu ketchup jest produktem pierwszej potrzeby. Dodawany praktycznie do wszystkiego. Oczywiście jestem świadoma składu tego „półkowego keczapu”. Nie potrafię go wycofać z naszego domu, gdyż sama uwielbiam go dodawać do frytek, zapiekanek czy tostów.
W tym roku zdecydowałam się zrobić domowy ketchup. Wybór padł na szybki ketchup z cukinii.
Szybki ketchup z cukinii
Składniki:
- 1,5 kg cukini
- 4 średnie cebule
- olej
- 200 g cukru (może być mniej może więcej, w zależności od tego ile lubicie)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- pieprz
- 2 koncentraty pomidorowe
- 1/4 szkl. octu
Sposób przygotowania:
- Cukinie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zasolić 1 łyżeczką soli i odstawić na 6 godzin.
- Po 6 godzinach odcedzić cukinie z wody.
- Cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na oliwie. Do dużego garnka włożyć cukinie, podsmażoną cebule, koncentraty i przyprawy.
- Gotować wszystko do miękkości. Zmiksować blenderem ręcznym. Przekładać gorące do słoików.
Smacznego 🙂
OlaKombinuje