tanie rogale
Wpis

Kruche rogale na piwie- proste i pyszne

Nie zdążyłam jeszcze poznać Żanety, ale za to o jej kruchych rogalach na piwie słyszałam historie. Każdy tak się nimi zachwycał, że aż trudno mi było w to uwierzyć. Podobno zanim się upiecze druga blacha już pierwsza znika. Że jak jest się na diecie to lepiej nawet nie próbować, bo na jednym nigdy się nie kończy. Że są mega proste i najlepsze na świecie. Rogale jak rogale myślałam.

Do czasu, aż sama ich spróbowałam, było mi trochę głupio że wpierniczam je jakbym nigdy jedzenia na oczy nie widziała, ale z racji tej, że reszta towarzystwa też się na nie dosłownie rzucała to stwierdziłam, że pewnie nikt nie zauważy mojego łakomstwa.

Poprosiłam o przepis i kilka dni temu sama je zrobiłam. Nawet nie wiem kiedy zniknęły z talerza. Pan G co to nie przepada za ciastami, ciastkami i innymi słodkimi wypiekami, nie mógł obok nich przejść obojętnie.

Całe szczęście, że zdążyłam zrobić szybko zdjęcia do wpisu.

Ciasto na pierwszy rzut oka wydaje się proste w wykonaniu. Jednak strasznie się je obrabia przy pierwszym mieszaniu. Masakrycznie klei się do rąk i aż kusi, aby dosypać mąki, ale nie ważcie się tego robić. Nie zmieniajcie proporcji za nic w świecie. Kiedy ciasto „zmarznie” w lodówce będzie zdecydowanie łatwiejsze w obróbce.

Kruche rogale na piwie

Składniki na ciasto:

  • 2 kostki margaryny (najzwyklejszej np. z Biedry)
  • 4 szkl. Mąki (szklanka 250 ml)
  • 1 szkl. Piwa

Sposób przygotowania ciasta:

  1. Mąkę wsyp do miski, która będzie dość duża, a zmieści się w lodówce. Dodaj odrobinę soli.
  2. Zimną margarynę pokrój w kostkę i dodaj do mąki
  3. Wlej piwo i zagniataj wytrwale ciasto do połączenia składników.
  4. Ciasto będzie się strasznie kleiło, ale tak ma być.
  5. Postaraj się, aby ciasto przed włożeniem do lodówki odstawało od ścianek miski i miało kształt kuli. Łatwiej będzie je potem wyciągnąć z miski.
  6. Zakryj miskę pokrywką lub folią i włóż do lodówki na całą noc.

Nadzienie budyniowe:

  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 szkl. mleka

Sposób przygotowania nadzienia:

  1. Rozrób budynie w 1 szkl mleka.
  2. Resztę mleka zagotuj z cukrem waniliowym.
  3. Zrób budyń. Odstaw do wystudzenia i wstaw na noc do lodówki.

Składanie rogali.

  1. Podziel ciasto na 3 części.
  2. Wyciągnij jedną część, a resztę zostaw w lodówce.
  3. Podsyp blat mąką i uformuj kulkę.
  4. Piekarnik nagrzej do 170-180 stopni (w zależności od piekarnika)
  5. Rozwałkuj kulkę na cienki placek podsypując mąką, aby ciasto się nie kleiło. Podziel ciasto na trójkąty najlepiej na 16. Nakładaj łyżeczkę budyniu na trójkąt i zwijaj w rogala.
  6. Układaj rogale na papierze do pieczenia i piecz 20-25 min.
  7. Wystudź rogale i posyp cukrem pudrem lub polej lukrem.

Spróbujcie koniecznie 🙂

OlaKombinuje

OlaKombinuje

Nieperfekcyjna matka dwóch chłopaków, notoryczna słomiana wdowa, zdeterminowana pani domu, niepoprawna marzycielka. Kombinująca jak nakarmić rodzinę i przyjaciół, utrzymać zadbany, czysty i rodzinny dom oraz jak spełniać marzenia te małe i te całkiem duże.

Koniecznie zobacz też