Wstawiam przepis, ponieważ wiele osób o niego prosiło.
Jest to ulubione ciasto-tort naszej rodziny. Pierwszy raz robiłam go na 30stkę męża. A co tam…przecież nie zaszkodzi urządzić przyjęcia urodzinowego dla męża w dniu, na który przypada termin porodu. Kręciłam ciasto w obawie, że w każdej chwili mogę wyjechać do szpitala, ale na szczęście Leonowi aż tak się nie spieszyło i tort dla taty wyszedł wyśmienicie. Od tamtej pory nie robiłam innego. Ten jest po prostu najlepszy. Mocno czekoladowy, słodki, wilgotny i rozpływający się w ustach. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki, zmodyfikowany pod moją tortowinicę (średnica 27cm). Zdjęcia były robione przy okazji, więc wybaczcie jakość 😉
Devil’s Food Cake – ciasto diabelnie czekoladowe
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki maślanki lub kefiru + 3/4 szklanki wody
- 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1 cukier waniliowy lub kilka kropli aromatu waniliowego
- 75 g kakao + 3/4 szklanki letniej wody
- 3 duże jajka (w temperaturze pokojowej)
- 200 g miękkiego masła
- 250 g cukru granulowanego
- 200 g jasnego brązowego cukru
Sposób przygotowania:
- Mąkę, sodę i sól wymieszać w naczyniu, przesiać. Maślankę wymieszać z 1/2 szklanki wody i ekstraktem z wanilii, odstawić. Kakao wymieszać z 3/4 szklanki letniej wody, dokładnie, by nie było grudek, odstawić do ostudzenia. Jajka roztrzepać w garnuszku (widelcem), dokładnie.
- Miękkie masło umieścić w misie miksera i utrzeć na puszystą masę. Miksując dodawać cukier, najpierw biały, potem brązowy. Ucierać na średnich obrotach. Nie wyłączając miksera powoli wlewać cienką strużką jajka. Zatrzymać mikser, wlać kakao, zmiksować do połączenia. Na końcu, cały czas ucierając dodawać na zmianę maślankę i mąkę, stopniowo, łyżka po łyżce. Miksować tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
- Dwie okrągłe formy o wymiarach 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do obydwu nalać ciasta, po równo. Jeśli nie macie dwóch tortownic, to podzielcie ciasto na 2 części i pieczcie po kolei.
- Piec w temperaturze 180ºC przez 40 – 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Lekko przestudzić w formie, następnie wyjąć i studzić na kratce.
Do przełożenia:
- 400 ml śmietany kremówki
- 2 „smietan fix-y”
- truskawki lub maliny (ile kto lubi)
Ubić śmietanę (ja nie dodaję cukru, bo ciasto jest bardzo słodkie) dodać „śmietan fix-y”. Wyłożyć całość smietany na jedną wystudzoną część ciasta. Na śmietanę wyłożyć owocę i przykryć drugą częścią. Odstawić do lodówki na conajmniej godzinę. Potem dekorować dowolnie.
Jak ja dekoruję:
1 opcja- „na bogato”:
Przygotować sobie różne słodycze np.: kinder jajko, kinder bueno, m&msy, lentilki, nadziewaną czekoladę, jakieś małe batoniki, żelki, co kto lubi. Polać obficie czekoladową polewą i ukladać fantazyjnie słodkości na torcie.
2 opcja- na biało:
Wylać na ciasto polewę z bialej czekoaldy i poukładać na niej truskawki, kawałki bialej czekolady oraz czarno biale draże.
3 opcja:
Polać dowolną polewą i posypać fantazyjną posypką lub lentilkami.
Ja i moja diabelna rodzinka życzymy Wam smacznego 🙂
OlaKombinuje