Zupa curry- szybka, pyszna, pożywna i do tego fit

Pomyśleć, że jeszcze pół roku temu nienawidziłam przyprawy curry. Kojarzyła mi się z takimi modnymi niby „Ogórkami w curry”, których nie cierpię. Na samą myśl o tym smaku dostaje mdłości. Jednak jakiś czas temu dostałam fioła na punkcie azjatyckich przypraw. Uwielbiam tajskie, chińskie, japońskie i jeszcze inne orientalne kuchnie. Mam nadzieję, że uda mi się wybrać kiedyś w podróż na największy kontynent i na żywo posmakuje wszystkich przepysznych potraw.

Ostatnio totalnie odczarowałam przyprawę curry i dowiedziałam się, że o niebo lepsza jest curry w paście. Pod wpływem chwili i wilczego apetytu na jakąś „chińszczyznę” wykombinowałam na szybko czerwoną zupę curry. To był strzał w dziesiątkę. Hit tej jesieni. Robiłam już dwa razy i za każdym razem znikała w ekspresowym tempie. Jest pyszna, pożywna, rozgrzewająca, szybko się robi i śmiało można nazwać ją fit.

Zupa Curry

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • olej (najlepiej sezamowy)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • 1 papryka czerowna
  • 1/2 białej części pora
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry lub 3 łyżeczki curry w proszku
  • sok z 1 cytryny lub limonki (lepsza będzie limonka)
  • 2 l bulionu
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • łyżeczka utartych ziaren kolendry
  • posiekana kolendra i natka pietruszki
  • sól, pieprz, chilli w proszku
  • sos rybny i sambal olek (opcjonalnie)
  • makaron ryżowy

Sposób przygotowania:

  1. Pierś pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju sezamowym. Doprawić lekko sosem sojowym.
  2. W tym czasie podsmażania kurczaka: Czosnek drobno posiekać. Marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach, pora drobno pokroić, paprykę pokroić w kostkę.
  3. Gdy pierś się przesmaży, przełożyć ją do osobnej miseczki. Dolać na tą samą patelnie trochę oleju i wrzucić czosnek. Po chwili dodać pozostałe warzywa i podsmażyć.
  4. Na koniec dodać pastę curry i trochę sosu sojowego, wymieszać i smażyć jeszcze chwilę. Dodać wyciśnięty sok z cytryny lub limonki oraz utarte nasiona kolendry.
  5. Podsmażone warzywa wrzucić do większego garnka , dołożyć kurczaka i zalać bulionem. Gotować około 10 minut i dodać mleczko kokosowe i po łyżce posiekanej kolendry i natki pietruszki.
  6. Zagotować. Doprawić do smaku pieprzem, solą, sosem sojowym i papryczką chilli. Można dodać trochę sosu rybnego i sambal olek, ale można pominąć. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu jeszcze 5 min.
  7. Serwować z makaronem ryżowym posypane posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.

Smacznego 🙂

OlaKombinuje

OlaKombinuje

Nieperfekcyjna matka dwóch chłopaków, notoryczna słomiana wdowa, zdeterminowana pani domu, niepoprawna marzycielka. Kombinująca jak nakarmić rodzinę i przyjaciół, utrzymać zadbany, czysty i rodzinny dom oraz jak spełniać marzenia te małe i te całkiem duże.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *