Jeśli lubicie pizzę, to ten przepis z pewnością przypadnie Wam do gustu.
Danie nadaje się na obiad i imprezkę. Warto zapisać sobie ten przepis i mieć w pogotowiu, gdy wszystkie „devolaje” i „medaliony” się znudzą, a zabraknie Wam pomysłów na nową potrawę.
Zaskoczcie znajomych i rodzinkę udkami o smaku pizzy. Gdy pierwszy raz spróbowałam tych udek byłam bardzo zaskoczona. Są naprawdę pyszne i urozmaicają nudne menu imprezowe.
Udko pizza
Składniki na 8 sztuk:
- 8 szt. podudzi z kurczaka
- Przyprawa do pizzy
- Sól i pieprz
- Ok 400 g pieczarek
- 1 mały por (biała część)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki chrzanu
- Tarty ser mozzarella (może być żółty)
Sposób przygotowania
- Z udek wykroić kość. Lekko rozbić udka tłuczkiem. Przyprawić pieprzem, solą i przyprawą do pizzy. Wyłożyć na blaszkę do pieczenia, skórą do góry. I piec około 20 min w 180 °C.
- W tym czasie pokrój pieczarki i pora. Podsmaż wszystko na maślę. Dopraw troszkę do smaku. Odcedź z nadmiaru wody.
- Jeśli chcecie odchudzić trochę danie, to polecam zdjąć skórkę, ale dopiero po upieczeniu. Dzięki skórce udka nie wysuszają się podczas pieczenia. Jeśli zostawiasz skórkę, odwróć udka tak, aby skórka była pod spodem.
- Majonez wymieszaj z chrzanem. Tak przygotowanym sosem posmaruj mięso.
- Na to wyłóż podsmażone pieczarki i posyp serem. Zapiekaj w 180°C ok 15 min aż ser się roztopi.
Gdy przygotowujesz „Udka pizze” na imprezkę, przygotuj sobie wszystko z kroku 1 i 2 dzień wcześniej. Podpieczone udka i odcedzone pieczarki przechowuj w szczelnych pojemnikach w lodówce. Przed imprezą przygotuj resztę. Trik ten sprawdza się, gdy masz kilka różnych mięs do podania. Przygotuj wszystko wcześniej, a następnie aby upiec/podgrzać potrawy dokładaj je do piekarnika w zależności od czasu ich pieczenia/podgrzewania.
Mam nadzieję, że skorzystacie z przepisu i „Imprezowego triku”.
OlaKombinuje