Se typu feta to jeden z moich ulubionych serów. Staram się mieć go zawsze w mojej lodówce, bo pasuje do bardzo wielu potraw. Niestety ten już pokrojony w idealne kosteczki jest o wiele droższy od kartonikowej wersji. Zatem co zrobić aby nie przepłacać, a mieć idealne kosteczki sera feta w swoich potrawach?
Mam genialny patent na idealne kostki sera feta, które będą ozdobą każdej sałatki.
Potrzebne będą:
- Miska z lodowatą wodą.
- Sól 2-3 łyżki
- Ostry nóż
- 1 kartonik sera typu feta
- Do wody wsyp sól i mieszaj do rozpuszczenia, aż powstanie solanka.
- Ser pokrój w kostki.
- Wrzuć ser do wody i wstaw do lodówki.
- Przed dodaniem sera do potrawy wyłów go dłońmi, i odsącz na sitku.
Ja czasem przechowuje ser w solance nawet przez 2 dni.
Jeśli zostało Ci trochę „pokostkowanego” sera, zalej go oliwą z oliwek z dodatkiem ziół i/lub czosnku i zamknij w słoiku. Zużyj go potem np. do kanapek czy omletów.