Gdy tylko uda mi się dorwać młode buraczki, bez zastanowienia je kupuje i czym prędzej gotuje tą przepyszną zupkę.
Razem z Kamilem czekamy na nią z utęsknieniem. Jest bardzo lekka, ale z dodatkiem ziemniaków również pożywna. Jej smak kojarzy nam się z ciepłymi i słonecznymi dniami i zawsze mam wrażenie, że ugotowała jej za mało. Kilka dni temu zrobiłam naszą ukochaną botwinkę z 2 porcji i zniknęła z garnka w oka mgnieniu.
Nie wierzcie nam na słowo. Koniecznie spróbujcie sami.
Składniki:
- 2-3 litry bulionu
- 3 średnie marchewki (ja wykorzystuje te z gotowania bulionu)
- 1 pęczek młodych buraczków
- 1 pęczek koperku
- 1 szkl. słodkiej śmietanki (najlepiej 30%)
- Pieprz, sól, cukier, ocet
- 5 ziemniaków ugotowaych z mundurkach.
Sposób przygotowania:
- Młode buraczki i marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do gotującego się bulionu.
- Gdy marchewka i buraczki zaczynają być miekkie dodać pokrojone liście botwinki.
- Posiekać koperek i dodać do zupy.
- Doprawi do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem (ewentualnie kwaskiem cytrynowym).
- Zaprawić śmietanką. Najpierw dodać do śmietanki trochę ciepłej zupy i wlać do garnka.
- Chwilę gotować i gotowe.
Ja serwuje z ziemniakiem w mundruku ale można również dodać ugotowane jajko.
Smacznego