Kiedy tylko miałam okazję zajadałam się takimi klopsikami. Są idealną zimną przekąską na rodzinne imprezy czy małe bankiety. Jednak nigdy nie robiłam ich w domu. Kilka tygodni temu zrobiłam je po raz pierwszy i wyszły pyszne. Najlepiej smakują jak postoją w zalewie kilka dni. Są super opcją na imprezkę. Można je serwować np. z sosem czosnkowym.
Klopsiki z zalewie octowo-pomidorowej
Klopsiki:
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 bułka
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, pieprz, słodka papryka
- bułka tarta i mąka żytnia
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Bułkę namoczyć w mleku i wodzie. Odsączyć.
- Cebulkę drobno pokroić.
- Mięso wymieszać z namoczoną bułką, jajkiem i cebulką. Doprawić do smaku. Gdy jest za rzadkie dodać trochę bułki tartej. Uformować małe klopsiki. Obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z mąką żytnią. Usmażyć na rumiano na oleju. W międzyczasie przygotować zalewę.
Zalewa:
Składniki:
- 2 cebulki
- 1 mała papryka czerwona (pokrojona w kostkę) (można pominąć)
- 3/4 szklanki octu
- 3 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- olej do smażenia
- 2 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki ketchupu
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlać trochę oleju. Usmażyć na rumiano cebulkę. Dodać pozostałe składniki i zagotować zalewę.
- Klopsiki włożyć do słoika i zalewać gorącą zalewą. gdy wystygną przechowywać w lodówce.
Najlepiej je zrobić kilka dni wcześniej. Jednak uwaga, bo mąż może zjeść połowę pierwszego dnia, gdy tylko spuścicie go z oczu.
Smacznego 🙂